5W-interview met Jørn Lier Horst

Wie is Jørn Lier Horst?

Voormalig Inlichtingenofficier en Hoofd Inlichtingen. Gebruikmakend van mijn ervaringen als rechercheur moordzaken bij het schrijven van politiethrillers, neem ik mijn lezers mee tot achter de politielinten. Ik ben vijftig jaar en leef een stil leventje in het zuiden van Noorwegen met mijn vrouw, twee volwassen kinderen, en een hond.

Waar speelt De Katharinacode zich af?

Het belangrijkste gedeelte van dit verhaal vindt diep in de Noorse bossen plaats, in een hutje bij een meer, waar geen elektriciteit of water is en de nachten zeer donker zijn.

Wat deed je besluiten een Cold Case-serie te schrijven?

De Katharinacode en de vervolgdelen zijn geïnspireerd op een oude zaak uit mijn tijd als rechercheur.

Om 18.00 uur op 5 augustus 1999 stapte de twaalf jaar oude Kristin Juel Johannessen op haar fiets om een rondje te fietsen. Ze kwam nooit terug.

De uren daarna verspreidde een zoekgroep zich over het dorpje Mork, net buiten Larvik. Buren, vrienden en familie zochten onvermoeibaar langs paden, weilanden, ravijnen en beekjes. Net voor middernacht werd Kristin vermoord gevonden langs de weg.

De jaren die volgden spendeerde ik bijna elk uur aan het vinden van de moordenaar. Kristin zat constant in mijn hoofd. In 2001 arresteerden we een vierentwintigjarige man in Stockholm, maar er was niet genoeg bewijs om hem te vervolgen en zodoende werd hij weer vrijgelaten.

De zaak kwam in 2015 opnieuw in de belangstelling doordat nieuwe analysemethodes het mogelijk maakten om een DNA-profiel op Kristin’s nagels te vinden en dit te matchen met een man. Dezelfde man die veertien jaar eerder verdacht werd. In de zomer van 2016 ontmoette ik die man voor de tweede keer, in de rechtbank. Hij was schuldig bevonden en kreeg zestien jaar celstraf.

De Katharinacode is geen verhaal over de moord op Kristin. Toen de zaak verjaarde, dacht ik niet alleen aan haar en haar familie, maar ook aan de moordenaar. Wat gebeurt er met een mens die jarenlang leeft met een geheim, en een masker op heeft, omgeven met leugens?

Wanneer kwam het moment dat je je realiseerde: ik ben nu een professionele en succesvolle schrijver?

In 2011 ontving ik de ‘Bookstores Award’ voor Rode sneeuw. Deze prijs is een van de meest genereuze prijzen die je als Noorse auteur kan winnen. De winnaar wordt gekozen door werknemers van boekhandels, die jouw boek dus beschouwen als het beste boek van het jaar.

Ik was op dat moment nog altijd werkzaam als rechercheur en ik herinner mij nog dat ik naar beneden staarde tijdens de uitreiking en de minister van Cultuur zich richtte tot de winnaar; tot mij dus. Toen zag ik mijzelf voor het eerst als een schrijver.

Welk boek dat je schreef is jou het dierbaarst? Waar ben je het trotst op?

Ik heb niet echt een speciale band met één van mijn boeken, maar ik denk dat Jachthonden het belangrijkste boek voor mij is. Het werd uitgeroepen tot beste Scandinavische thriller van het jaar en ik won verscheidene prijzen voor dit boek, waaronder The Glas Key Award. Het werd bovendien opgemerkt buiten Scandinavië, waardoor het mijn internationale doorbraak betekende.