Laat het idee varen dat je waar voor je geld moet krijgen

Eén reden waarom we de neiging hebben te denken dat het zonde is om iets weg te gooien, is dat het voorwerp duur was toen we het kochten. Ergens in ons achterhoofd denken we dat we nog geen waar voor ons geld hebben gekregen. Maar de realiteit is dat dat waarschijnlijk nooit zal gebeuren.

Misschien heb je een outfit die je mooi vindt, maar is de maat niet helemaal goed. Hij is nog steeds als nieuw en je hebt er niet zoveel gebruik van gemaakt dat dat rechtvaardigt wat je ervoor hebt betaald. Natuurlijk is het moeilijk om zoiets weg te gooien. Maar wat er werkelijk gebeurt, is dat de outfit ruimte inneemt in je huis en in je gedachten. Elke keer dat je ernaar kijkt, denk je eraan dat het een vergissing was dat je die prachtige outfit überhaupt kocht. Als je dat psychologische verlies in geld zou uitdrukken is het misschien niet zoveel, minder dan 1 euro per dag. Maar het blijft je geld kosten.

Of je nu wel of geen belangstelling hebt voor de aandelenmarkt, je zult het waarschijnlijk met me eens zijn dat het het verstandigst is om aandelen te lozen als ze blijven dalen zonder dat er uitzicht is op verbetering. Hetzelfde kan worden gezegd van het grootste gedeelte van onze bezittingen. We moeten het idee laten varen dat we waar voor ons geld zouden moeten krijgen en zo snel mogelijk ons verlies nemen. Op de lange termijn is het vriendelijker voor je portemonnee en beter voor je gemoedsrust.

Uit: Vaarwel spullen van Fumio Sasaki