De 7 stappen van het ochtendritueel

Word wakker in stilte, richt je aandacht op een levensvraag, maak een verschuiving van impulsief naar bewust gedrag en neem je Morning Medicine-elixer voordat de dag begint. Met het Morning Medicine-ochtendritueel, opgesteld door auteur Angelique Heijligers, focus je je in 7 dagen, via 7 stappen en 7 levensvragen op jezelf en pak je het moment van een nieuw begin.
Om je een overzicht te geven, dit zijn (beknopt) de 7 stappen van het Morning Medicine-ochtendritueel:

Stap 1: word wakker in stilte

Stil, met niets meer dan de geluiden van de natuur om je heen. Zo zou elke dag moeten beginnen.

Stap 2: drink, mediteer & stel jezelf een levensvraag

Na het opmaken van je bed, drink je een groot glas watrer. Een glas water drinken lijkt misschien wat simpel, maar het is een cruciaal onderdeel van het begin van je dag.
De korte meditatie die daarop volgt is er om nog even de tijd te nemen voor de stilte van de ochtend, je focus te verscherpen en gedachten die in je opkomen voorbij te laten gaan in plaats van erin mee te gaan.
Daarna leg je jezelf een levensvraag voor die een positieve gedachtestroom in gang zet om je op te focussen. Denk eraan: een positieve levensvraag, dus niet: “Waarom kan ik niet heel even blijven liggen?”

Stap 3: stretch binnen en beweeg buiten

Het is een natuurlijk instinct om jezelf uit te rekken na het slapen. En dat is niet voor niets. Tijdens het ochtendritueel doe je elke ochtend een stretchsessie; om je bloedcirculatie te stimuleren, je concentratievermogen te verbeteren, meer energie te verkrijgen, een betere lichaamshouding te ontwikkelen en rust in je hoofd te creëren.
Niets is zo lekker, niets is zo helend als ’s ochtends buiten bewegen. Ongeacht de weersomstandigheden, ga je met het Morning Medicine-ochtendritueel zeven dagen lang elke ochtend naar buiten om te bewegen. Je zet daarmee je lichaam en hoofd ‘aan’, je eet bewuster, je bent de hele dag actiever, je slaapt beter, het is een avontuur, je krijgt een geluksgevoel en het heeft een impact op je hersenfunctie.

Stap 4: maak contact met de natuur

Een kort moment van contact maken met de natuur is de vierde stap in het ochtendritueel. Verbind jezelf met de natuur en maak contact met de aarde. Sta met je blote voeten in de aarde, leun even tegen een boom of raak met je handen de grond aan – er is elke ochtend een contactmoment met de natuur. Het achterliggende idee van ‘aarden’ is dat het aardoppervlak een energieveld is, een accu als het ware waar elk levend wezen op aarde zich aan kan opladen.

Stap 5: douchen, tongschrapen en aankleden

De vijfde stap in het ochtendritueel gaat over je persoonlijke hygiëne. Natuurlijk neem je elke ochtend een douche. Na het douchen poets je je tanden. Wat vervolgens niet veel mensen doen is tongschrapen. Een tandarts geeft de tip om je tong te schrapen, omdat je daarmee in een simpele beweging een enorme hoeveelheid bacteriën verwijdert. Een tongschraper koop je voor een paar euro bij de drogist.

Stap 6: jouw antwoord op de levensvraag

Nu is het tijd om een antwoord op de in stap 2 geformuleerde levensvraag op te schrijven. Je krijgt hiervoor een duidelijke tijdslimiet. De reden is simpel: de druk van een deadline dwingt je om op te schrijven wat er als eerste in je opkomt.

Stap 7: maak je Morning Medicine-elixer

Bij de laatste stap van het ochtendritueel maak je voor jezelf een Morning Medicine-elixer. Zet jezelf ertoe om zeven dagen lang in de ochtend een paar minuten bezig te zijn met iets gezonds maken. De elixers die je maakt kunnen gelijk zijn aan een shotje. Sterke smaken, die je smaakpapillen prikkelen en als het ware je smaak wakker maken.

Lees meer over dit zevenstappenplan in Morning Medicine, een prachtig vormgegeven en praktisch boek. Nu overal te koop!

Gerelateerde artikelen

Nieuwe boeken in oktober 2022

Ben jij benieuwd naar de nieuwe boeken die in oktober bij A.W. Bruna Uitgevers verschijnen? Neem dan een kijkje op deze pagina!

Blog
Lees meer