Uitgever Juliette van Wersch over Doolhof van Windermere

Soms lees je iets wat je verrast, waarvan je iets opsteekt, waarin je jezelf verliest en waarbij je het gevoel hebt een tijdreiziger te zijn. Ik had dat met de fascinerende roman Doolhof van Windermere.

In Doolhof van Windermere verweeft Gregory Blake Smith de verhalen van verschillende bewoners van één plek door de eeuwen heen, waardoor een prachtig, veelkleurig portret ontstaat. Hij laat zien hoe wij als mensen al eeuwenlang op dezelfde manier falen en verlangen, trouw zijn of verraad plegen en hoe wij ons daardoor laten motiveren of verblind raken in onze ambities, angsten en de liefde. Het menselijk hart als labyrint is zelden zo mooi beschreven.

Het deed me denken aan de lichtbak die ik vroeger had om tekeningen over te trekken en hoe je van het onderste papier soms wel de contouren, maar niet de details goed zag. Zo leest Doolhof van Windermere ook: alsof er een paar lagen over elkaar liggen, waarvan er telkens een opgetild wordt, met plaatjes die op elkaar lijken en met elementen die steeds terugkeren, maar toch net iets anders zijn. De personages, de couleur locale en de mores van een tijd zijn ontzettend goed en authentiek gevangen, waardoor je echt het idee hebt dat je zelf door het hedendaagse en het historische Newport loopt.

Wanneer Sandy Alison als ex-proftennisser les gaat geven aan de jetset van Newport, raakt hij met de vrouwen van het landhuis Windermere verstrikt in een web van emotionele chantage, lust en intrige. Al vier eeuwen lang gaan aspiratie en tegenslag van de high society op deze plek hand in hand. Van de jonge schrijver Henry James in de negentiende eeuw, die moet kiezen tussen liefde en kunstenaarschap, tot de verweesde jonge Prudence in de zeventiende eeuw, die worstelt met de vraag hoe ze zichzelf en haar slavin een beter, vrijer leven kan geven.

Een aanrader voor wie een inkijkje wil in de plek waar de Vanderbilt-familie, Taylor Swift en zelfs de Obama’s een huis hebben gehad, voor wie van het werk van David Mitchell houdt en voor degene die een vermakelijk en diepgravend portret van ons als mens wil lezen.

Lees meer over Doolhof van Windermere.

Juliette van Wersch,
Uitgever Signatuur

Gerelateerde artikelen