De negatieve impact van gewichtsstigma
‘Gewichtsstigmaʼ is discrimineren of stereotyperen op basis van iemands gewicht. Het komt veel vaker voor dan we willen toegeven. Hoe vaak heb je niet een tv-serie gezien waarin het dikke personage werd afgeschilderd als onhandig, lui of de clown van het stel? Maar wanneer heb je voor het laatst een dik personage gezien dat het voorwerp was van romantische belangstelling? Onderzoek suggereert dat gewichtsstigma bijna net zo vaak voorkomt als rassendiscriminatie, en toch is het niet alleen sociaal aanvaardbaar gebleven, maar wordt het ook vaak aangemoedigd door de media en de overheid. In onze cultuur wordt een hoger lichaamsgewicht over het algemeen gezien als een afspiegeling van een gebrek aan moreel karakter, slechte hygiëne en een lage intelligentie, om er maar een paar te noemen. Het spreekt voor zich dat absoluut niets hiervan waar is.
Gewichtsdiscriminatie in de gezondheidszorg
Dit soort discriminatie komt schokkend vaak voor in de gezondheidszorg. Het is aangetoond dat artsen in hoge mate behept zijn met een expliciete en impliciete ‘antivetʼ-bias, hetgeen maakt dat ze dikke patiënten als vervelend en onwillig zien. Eén studie bracht aan het licht dat meer dan de helft van de patiënten met het label overgewicht of ob**s meldde dat ze ongepaste opmerkingen rondom gewicht kregen van hun arts.
Dit heeft tot gevolg dat artsen dikke patiënten gepaste medische zorg ontzeggen. Een kenmerkend voorbeeld hiervan is te vinden in de context van bekkenbodemonderzoek voor het opsporen van aandoeningen als baarmoeder- en eierstokkanker. Artsen zijn aantoonbaar terughoudender om een dergelijk onderzoek uit te voeren wanneer de patiënt dik is. Ben je al net zo boos als ik?