Het maken van goede voornemens maakt gelukkig – door Josje Smeets

Goede voornemens sneuvelen al gauw

Goede voornemens; bijna iedereen heeft ze wel een keer gemaakt. Opvallend is dat 90% van deze voornemens nog voor de derde week van januari sneuvelen. Hoe mooi jouw goede voornemens ook lijken onder de kerstboom met een glaasje bubbels in je hand, vaak blijken ze moeilijk vol te houden of we vergeten ze domweg zodra ze weer beginnen aan de waan van de dag.

Het nut van goede voornemens

Toch heeft het zin om na te denken over goede voornemens. Aan het eind van een jaar, zeker nu, hebben mensen de behoefte om bepaalde zaken af te sluiten. Het maken van goede voornemens staat symbool voor hoop: volgend jaar gaan we het he-le-maal anders doen. Een goed voornemen is een persoonlijk doel en het stellen van doelen maakt ons bewezen gelukkig. Doelen geven ons perspectief; het is iets waar we naar toe kunnen werken. Doelen die we onszelf stellen geven ons bovendien een gevoel van controle en richting: we hebben het idee dat we middels het nastreven van onze doelen zelf de regie houden over ons leven. En dat alles voelt fijn.

Denk klein en behaal grote resultaten

Het is de kunst om jezelf goede voornemens te stellen die je ook echt kunt volhouden. Zet daarom niet te hoog in. Je kunt jezelf beter (te) kleine doelen stellen, die je halen kunt. Zie je goed voornemen als een subdoel dat uiteindelijk leidt naar een groter doel.

Neem het volgende voorbeeld. Stel je wilt al jaren stoppen met roken. En je hebt jezelf voorgenomen dat 2021 het jaar zal zijn waarin dit écht gaat lukken. Helaas is de slagingskans hiervan klein, zeker als je dit al vaak –zonder resultaat- geprobeerd hebt. Beter is het om te beginnen met een subdoel als goed voornemen: probeer in 2021 eens twee sigaretten per dag minder te roken. Wedden dat dit wel lukt? Lucky you!

Als je een (sub)doel behaalt, vergroot dit je zelfvertrouwen en stemt je dit optimistisch. Vaak durf je daarna vanzelf het volgende stapje te zetten: bijvoorbeeld nog een keer twee sigaretten minder per dag. Enzovoort. Uiteindelijk zijn jouw goede voornemens de voorzet tot zoveel meer, je begint klein en behaalt uiteindelijk grote resultaten.

Dus, waar wacht je nog op? Kom maar op met die voornemens. Plannen maar! Happy 2021 allemaal.

Liefs, Josje

Josje Smeets is gelukspsycholoog en auteur van het boek Happy in 100 dagen. In dit boek leert Josje je over het stellen en naleven van persoonlijke doelen die leiden tot een leven lang geluk.

Gerelateerde artikelen