10 tips voor het schrijven van een recensie
1. Welke boodschap wil je overbrengen?
Voordat je begint met het schrijven van je recensie, is het van belang om te bedenken welke boodschap je aan de lezer wilt overbrengen. Bedenk bijvoorbeeld wat je vrienden over dit boek zou vertellen; wat wil je dat ze onthouden? Dit zorgt ervoor dat je geen warrige tekst krijgt met overbodige uitweidingen.
2. Beschrijf niet de hele plot
Zorg ervoor dat je de plot van het boek in maximaal vijf regels samenvat. Lezers zullen nieuwsgierig zijn naar de inhoud van het boek, maar beperk je tot de hoofdlijnen van het verhaal. Je wilt niet alles weggeven, want dan hoeft de ander het boek eigenlijk niet meer te lezen. Besteed meer aandacht aan je mening dan aan het samenvatten van de plot.
3. Geef je mening
De kern van een recensie is natuurlijk je mening. Bedenk nog eens welke boodschap je wilde overbrengen en kies daarbij een stuk of drie elementen uit het boek die jouw mening kunnen ondersteunen. Schrijf bijvoorbeeld iets over de thematiek van het boek, over de schrijfstijl of over de personages. Formuleer je mening zo duidelijk mogelijk. Wellicht kun je tijdens het lezen van het boek alvast wat aantekeningen maken die je straks helpen bij het overbrengen van je argumenten.
4. Onderbouw je mening
Probeer geen vage bewoordingen of zinnen te gebruiken, zoals: ‘Ik vond dit een goed boek.’ Probeer in plaats daarvan een gedetailleerde onderbouwing te geven. Geef voorbeelden of citaten die jouw mening ondersteunen. Zeg niet dat de personages fantastisch zijn, maar leg uit waarom de personages fantastisch zijn. Schrijf niet dat een boek saai was, maar probeer uit te leggen welke elementen uit het boek je aandacht niet vast konden houden. Dit helpt andere lezers om te bedenken of zij dit boek ook willen lezen.
5. Maak het niet te lang
Hoe vaak lees jij op je telefoon of op je computer een heel lange tekst? Online is het vaak moeilijker om je aandacht er lang bij te houden. Zorg er daarom voor dat je een korte maar krachtige recensie schrijft die meteen binnenkomt bij de lezer. Online recensies variëren vaak in een lengte van tussen de 200 en 500 woorden.
6. Geen spoilers
Spoilers zijn vijand nummer één. Let erop dat je geen spannende plottwists of verrassende gebeurtenissen uit het boek weggeeft. Dat wat jij onverwacht en bijzonder vond, kan ook zo’n emotionele reactie bij een ander opwekken en het is jammer als diegene in plaats daarvan alles al van tevoren ziet aankomen.
7. Schrijf in je eigen woorden
De leukste recensies zijn de recensies die echt van jou zijn. Schrijf in je eigen woorden en vind je eigen unieke stem. Maak het persoonlijk, het gaat om jouw mening en jouw passie voor boeken.
8. Denk na over je publiek
Niet elk boek is geschikt voor iedere lezer. Laat weten of dit een boek is dat je aanraadt en aan wie. Dat jij niet houdt van een politieke thriller wil nog niet zeggen dat anderen die mening delen. Probeer het boek dan ook met die specifieke doelgroep in je achterhoofd te beoordelen.
9. Check je spelling en grammatica
Zorg ervoor dat je je recensie nog een keer naleest voor je hem online zet, zodat je alle spelfouten en foutieve grammatica er nog even uit kan vissen. Het zou natuurlijk jammer zijn als je boodschap daardoor minder krachtig of helemaal niet overkomt.
10. Deel je plezier!
Een recensie schrijven draait uiteindelijk om het delen van je liefde voor boeken met andere lezers! Steek je enthousiasme niet onder stoelen of banken, maar draag vooral uit wat het lezen van dit boek plezierig maakt. Leuk je tekst wat op met een interessant citaat of een mooi beeld dat je tegenkwam in het boek, zodat andere lezers in jouw pret kunnen delen.