Ruth Rendell

Ruth Rendell
De Britse misdaadauteur Ruth Rendell werd en wordt wereldwijd gezien als de Queen of Crime. Gedurende meer dan 50 jaar schreef zij detectives en thrillers van het hoogste niveau en haar Inspecteur Wexford-mysteries en psychologische thrillers zijn in 22 talen vertaald. Rendell werkte aanvankelijk als journalist, tot in 1964 haar eerste boek uit kwam. Onder de naam Barbara Vine schreef ze vooral psychologische thrillers. Naast haar schrijfcarrière had Rendell meer dan 15 jaar een politieke carrière: in 1997 kreeg ze de titel barones en een zetel in het Britse Hogerhuis.
Begin 2015 werd baroness Rendell of Babergh na een beroerte opgenomen in het ziekenhuis, waar zij op 2 mei op 85-jarige leeftijd overleed.

Het werk
In haar werk was Ruth Rendell niet alleen zeer bedreven in het doorgronden van de mens, de psychologische diepgang van haar personages, een mooie schrijfstijl en een onnavolgbare spanningsopbouw; haar werk heeft ook een geëngageerd karakter, doordat ze midden in de maatschappij staat en deze (soms pijnlijk) weet te ontleden. Bij haar werden de klassieke 'whodunits' meer 'whydunits'. Ruth Rendell ontving voor haar boeken verscheidene belangrijke prijzen, waaronder de Silver, Gold en Diamond Daggers van de Crime Writers' Association, drie Edgars van het genootschap Mystery Writers of America, de Arts Council National Book Awards, en The Sunday Times Literary Award. De Inspecteur Wexford-reeks is verfilmd als tv-serie en was ook op de Nederlandse televisie te zien.