Havank

Havank
Henricus Fredericus (Hans) van der Kallen had al vroeg de ambitie schrijver te worden. In 1935 werd zijn droom bewaarheid toen hij bij uitgeverij AW Bruna & Zn. de succesauteur Ivans opvolgde. Van der Kallen nam hierbij het pseudoniem Havank (H van K) aan. Hij zou voor Bruna dertig zeer populaire misdaadromans schrijven, meestal met als hoofdpersoon Charles C.M. Carlier, alias de Schaduw. Havank woonde voor de Tweede Wereldoorlog in Parijs, maar wist in 1942 naar Londen te vluchten. Daar ontmoette hij Cynthia Vickers met wie hij later zou trouwen. Ze verhuisden naar Frankrijk en later naar Palma de Mallorca, maar de relatie liep stuk (hoewel ze nooit scheidden). In 1963 keerde Havank terug naar Leeuwarden, waar hij een jaar later overleed.

De detectives van Havank zijn verschenen in de bekende Zwarte Beertjes-reeks en uitgegeven met boekomslagen getekend door Dick Bruna. In totaal zijn er meer dan tien miljoen van zijn boeken verkocht, van zes boeken werd een hoorspelbewerking gemaakt. Na de dood van Havank heeft zijn goede vriend Pieter Terpstra nog drie van zijn manuscripten voltooid, om vervolgens zelf nog 21 delen onder de naam Havank & Terpstra te schrijven. Het laatste deel verscheen in 1985. In 2008, ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van A.W. Bruna Uitgevers, blies Tomas Ross de Schaduw nieuw leven in.

Artikelen over Havank

5 boekenseries met lekker veel seriedelen!

Er is niets zo fijn als het in één keer kunnen doorlezen wanneer je een boek in een serie uitgelezen hebt. Wij geven vijf tips voor boekenseries met lekker veel seriedelen. Zo kun je de hele serie bingelezen en beleef je uren-, dagen- en wekenlang leesplezier!

Blog
Lees meer