Bono

Bono
John Hewson
Bono, de zanger van U2, werd geboren als Paul David Hewson. Hij ontmoette The Edge, Larry Mullen jr. en Adam Clayton op school, en in 1978 richtten ze U2 op. De band bracht zijn eerste album Boy in 1980 uit op Island Records en heeft tot nu toe veertien studioalbums gemaakt waarvan wereldwijd 157 miljoen exemplaren zijn verkocht. Volgens Rolling Stone kent de band als live-act zijn gelijke niet. De 360° Tour (2009-2011) is nog altijd de lucratiefstee tournee die ooit door een band is ondernomen. U2 heeft talloze awards gewonnen, waaronder 22 Grammy’s, meer dan alle andere duo’s of groepen, een Oscarnominatie en de Amnesty International Ambassador of Conscience Award. In 2005 werd U2 opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame.

Naast zijn rol in U2 heeft Bono als activist nieuwe paden geëffend. Nadat hij in 2000 een van de leiders was geweest van de campagne Drop the Debt van Jubilee, wijdde hij zich aan de strijd tegen hiv/aids en extreme armoede. Hij was medeoprichter van de zusterorganisaties ONE en (RED). ONE is een beweging van miljoenen mensen die strijdt tegen extreme armoede en vermijdbare ziekten. Bono heeft namens ONE over de hele wereld gelobbyd bij staatshoofden en wetgevende instanties om verschillende programma’s te promoten, waaronder het Amerikaanse PEPFAR AIDS-programma, die de afgelopen twintig jaar wereldwijd tientallen miljoenen levens hebben gered. (RED), dat met bedrijven samenwerkt om bewustzijn over de aidscrisis te verhogen en fondsen te werven, heeft meer dan 700 miljoen dollar bij elkaar gebracht voor het Global Fund dat aids in Afrika bestrijdt en behandelt. Sinds 2020 strijden ONE en (RED) ook tegen COVID-19 en de impact van het virus op de derde wereld.

In 2016 was Bono medeoprichter van The Rise Fund, dat wereldwijde impact nastreeft door te investeren in bedrijven die in overeenstemming met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen aansturen op sociale veranderingen en positieve klimaatdoelen.

Bono heeft voor zijn muziek en werk als activist verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder de Freedom of the City of Dublin (met U2), de Chileense Pablo Neruda-eremedaille, de Légion d’honneur van de Franse overheid, een Brits ridderschap en de Fulbright Prize for International Understanding. Time Magazine verkoos hem (samen met Bill en Melinda Gates) tot Persoon van het Jaar. Hij woont met zijn vrouw Ali Hewson in Dublin.

Artikelen over Bono

Nieuwe boeken in november 2022

Ben jij benieuwd naar de nieuwe boeken die in november bij A.W. Bruna Uitgevers verschijnen? Lees dan snel verder!

Blog
Lees meer