Josje Smeets – hoe ga je om met deze deprimerende januari-maand?

Blue Monday. Hoe ga je om met deze deprimerende januari-maand?

Yes! Het is Blue Monday. Deze dag, bedacht door de psycholoog Clif Arnall, zou volgens velen de meest depressieve dag van het jaar zijn. Mooi! Hebben we dat weer gehad. Kunnen we weer vol optimisme vooruit. Toch?

Meet jezelf een growth mindset aan

Hoe doe jij dat? Omgaan met tegenslag? Dealen met mindere dagen? Ga je bij de pakken neerzitten? Kruip je onder de wol met een reep Chocolonely of een bak ijs? Of word je juist een beetje opstandig van al die misère? Heb je zin om het tegendeel te bewijzen? Juist deze laatste methode is de sleutel naar geluk.

Mensen die denken in oplossingen, zijn bewezen meer gelukkig dan mensen die alleen maar beren op de weg zien. Dit zijn de mensen met een zogenaamde growth mindset. Ze denken niet in ‘problemen’, maar in ‘uitdagingen’.

Hoe mooi zou het zijn wanneer we dit met zijn allen proberen vandaag? Dat we juist proberen er een heel positieve, optimistische dag van te maken?

Hoe dan?

Hoe? Probeer de volgende tips uit mijn boek Happy in 100 dagen eens toe te passen. Zodat je ook vandaag gelukkig zult zijn. En morgen. En alle dagen daarna. Enjoy!

Tips:

  1. Lichaamsbeweging is bewezen geluksbevorderaar nummer #1. Na 30 aaneengesloten minuten beweging komen er maar liefst 4 gelukshormonen vrij in het brein, waar je urenlang profijt van hebt. Deze geluksstofjes stemmen je positief en zorgen ervoor dat je beter met zaken kunt omgaan. Trek die sportschoenen dus onder het stof vandaan.
  2. Ga de natuur in. Ons oerbrein geeft ook gelukshormonen vrij wanneer we struinen over paden tussen de wuivende bomen en grasvlakten. Van het zien van een plas kabbelend natuurwater worden we extra blij, maar vooral ook rustig en tevreden. 
  3. Ga voor een digital detox. Tijdens deze tijden van thuiswerken is het social media gebruik exponentieel toegenomen. Het is zowat de enige gezellige afleiding die we hebben immers. Toch kan het vele social media gebruik ons somber maken. Vaak zien we hoe een ander zijn zaken net even wat beter voor elkaar lijkt te hebben en dat doet ons zelfbeeld geen goed. Focus vooral op het hier en nu, je leven online en datgene dat jij wel bereikt zonder je te vergelijken met anderen. Dat maakt bewezen blij.

Josje Smeets is gelukspsycholoog en auteur van het boek Happy in 100 dagen. In dit boek leert Josje je over het stellen en naleven van persoonlijke doelen die leiden tot een leven lang geluk.

Gerelateerde artikelen

E-bookdeals op AWBruna.nl

Lees jij graag e-books? De e-books van onze toppers zijn de komende tijd maar € 4,99 per stuk – exclusief bij awbruna.nl! Mis het niet en sla snel je slag!

Nieuws
Lees meer

Nieuwe boeken in februari 2023

Ben jij benieuwd naar de nieuwe boeken die in februari bij A.W. Bruna Uitgevers verschijnen? Lees dan snel verder!

Blog
Lees meer

Top 10 boeken van dit moment

Ben je op zoek naar je volgende geweldige boek, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? Dit zijn de top 10 meest verkochte boeken van dit moment, en ze zullen je gegarandeerd urenlang leesplezier bezorgen.

Blog
Lees meer