Tomas Ross

Tomas Ross

Tomas Ross heeft een oeuvre van zo'n vijftig boeken op zijn naam staan. Een bijzondere plek is daarin weggelegd voor De vrouw die op Greta Garbo leek, dat hij schreef met Maj Sjöwall (van het legendarische schrijversduo Sjöwall en Wahlöö). Op uitnodiging van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek schreef Ross in 1989 het geschenkboekje voor De Maand van het Spannende Boek, de thriller Mode voor Moskou.

Drie van zijn thrillers werden bekroond met De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek. In 2008 blies Ross de Schaduw-reeks van wijlen Havank nieuw leven in met Caribisch complot , gevolgd door Het mysterie van de Nachtwacht en De Schaduw contra de Schorpioen . In vrijwel al zijn boeken werkt Ross een bestaand gegeven uit tot een verhaal waarin feiten een even grote rol spelen als de verzonnen gebeurtenissen. Vaak houdt de mogelijke oplossing verband met een samenzweringstheorie.

Naast auteur van thrillers (en van kinder- en jeugdboeken!) is Ross ook scenarioschrijver, onder meer van de televisieseries De Brug (1990), Bij de gratie Gods (1996) en Wij, Alexander (1998) en van enkele films van Theo van Gogh (waaronder 06/05, een bewerking van zijn eigen boek De zesde mei over de moord op Pim Fortuyn.

Prijzen en nominaties

Prijzen en nominaties

  • Drievoudig winnaar van de Gouden Strop