Kjell Ola Dahl

Kjell Ola Dahl
Kjell Ola Dahl woont met zijn gezin in de buurt van Oslo. Hij was psycholoog en leraar voordat hij besloot zich helemaal aan het schrijven te wijden. Met zijn eerste boek over het rechtersduo Gunnarstranda en Frølich, Een kleine gouden ring , won hij in 2000 de Riverton-prisen voor de beste thriller van het jaar. Naast schrijven brengt hij graag zijn vrije tijd door in zijn boerderij aan het Mjøsameer.

Kjell Ola Dahl hoort thuis in de Scandinavische school van thrillerschrijvers van vandaag – Larsson, Edwardson, Mankell, Nesser, Läckberg, Marklund, Blædel etc. Dahl wordt echter door critici ook gezien als hét Noorse antwoord op Sjöwall & Wahlöö. Dahls stijl is helder en precies; zijn voorbeelden zijn o.a. Raymond Chandler en Dashiel Hammett. In Nederland begint Dahls ster gestaag te rijzen door zijn zeer succesvolle Gunnarstranda en Frølich-reeks. Over dit hardwerkende rechercheursduo zijn intussen zes boeken verschenen: Wraakengel (2009), Gevangen in het web (2008), De vierde overvaller (2006), Een meer van leugens (2005), Etalagemoord (2003) en Een kleine gouden ring (2002). Schrijfster Karin Fossum is een groot fan van zijn werk.

Prijzen en nominaties

Prijzen en nominaties

  • Riverton-prisen voor Een kleine gouden ring Nominatie Brage-prisen voor de Beste Literaire Roman van Noorwegen Nominatie Martin Beck Award Nominatie Glazen Sleutel