Janny van der Molen

Janny van der Molen
Janny van der Molen werd op 11 oktober 1968 geboren in een Fries dorp. Als kind was ze al dol op lezen. Ze ging vaak naar de bibliotheek en kon urenlang in boekwinkels rondhangen. Ook is ze altijd nieuwsgierig geweest naar wat er speelt in de wereld, zowel nu als in de geschiedenis. Met haar verhalen wil ze nu graag kinderen betrekken bij de samenleving en inspireren om het beste uit zichzelf en anderen te halen.

Janny studeerde Journalistiek en Sociaal-Culturele Theologie. Daarna werkte ze jarenlang in de communicatie en journalistiek. Nu stopt ze veel van haar energie en tijd in boeken. ‘Als journalist en tekstschrijver schreef ik altijd al veel, maar toen ik afstudeerde aan de universiteit schreef ik voor het eerst een flink boekwerk. Dat vond ik zo leuk dat ik sindsdien regelmatig boeken maakte. Voor die boeken dook ik in onze familiegeschiedenissen. De boeken die zo zijn ontstaan, zijn niet uitgegeven omdat dat helemaal niet de bedoeling was. Maar het heeft me wel veel geleerd over onderzoeken en schrijven.’

Maar daar bleef het niet bij. Over engelen, goden en helden – verhalen uit de grote wereldreligies was het eerste boek dat Janny schreef voor kinderen. Zij kreeg er een Vlag en Wimpel voor en een eervolle vermelding van de Jenny Smelik Ibby Prijs. Daarna volgden onder andere Het licht schijnt overal en Helden! Mensen die de wereld mooier maakten. In 2012 verscheen Over vroeger en nu. Verhalen bij de canon, een boek met vijftig spannende verhalen over de Nederlandse geschiedenis. Dit boek schreef Janny samen met Agave Kruijssen en Martine Letterie. In 2013 volgde Buiten is het oorlog – Anne Frank en haar wereld, speciaal geschreven voor kinderen die nog te jong zijn voor het dagboek van Anne Frank.

Begin 2014 verscheen Grote gedachten: een jeugdboek over filosofie. Zelf nadenken. Vragen stellen. Discussiëren. Dan nog meer vragen stellen. En nóg dieper nadenken. Dat is wat filosofen als Socrates, Plato, Descartes, Spinoza en Arendt door de eeuwen heen hebben gedaan. En dat is wat filosofieleraar Swart in dit boek met zijn klas doet. Niet alle leerlingen staan even open voor de ‘grote gedachten’ van de filosofen over wie meneer Swart vertelt. Maar allemaal ontdekken ze hoe die ideeën ook nu nog van belang zijn voor hun eigen leven, en bij de vragen en problemen die ze op hun pad vinden.
Janny van der Molen koos voor dit boek veertien belangrijke filosofen. Ze vertelt zo helder over hun ideeën, dat die voor iedereen begrijpelijk worden.
In Altijd Feest – samen de feesten van het jaar vieren (2014) staan 32 verhalen van Hans Kuyper voor kinderen van 4 tot 8 jaar en 32 verhalen voor kinderen van 8 tot 12 jaar, geschreven door Janny van der Molen. Een (voorlees)boek voor het hele gezin en voor iedere klas met daarin alle belangrijke feesten die Nederland kent. In de zomer van 2015 verscheen Janny van der Molens nieuwste titel: Geniaal! – Slimme mensen die de wereld beter maakten. In dit verhalende non-fictie boek staan verhalen over wetenschappers als Marie Curie, Leonardo da Vinci, Albert Einstein en Louis Pasteur, maar ook over minder bekende, zoals Ada Lovelace en Alan Turing.
Omdat veel van haar titels schitterend en in kleur geïllustreerd zijn door Els van Egeraat is er een prachtige eenheid ontstaan in haar werk. Een aantal titels van Janny van der Molen is ook in het buitenland verschenen.

Scholen en bibliotheken kunnen Janny van der Molen uitnodigen om over het boek te praten. Download voor meer informatie over haar boeken en de programma's daarbij deze folder.
Meer weten over Janny van der Molen? Kijk dan op haar eigen website: www.jannyvandermolen.nl