Francesca Haig

Francesca Haig
Francesca Haig is romanschrijver, dichter en academicus. Ze behaalde haar doctorstitel aan de universiteit van Melbourne en is gastschrijver aan de universiteit van Chester, waar ze als spreker en programmaleider creatief schrijven werkzaam was. Haar poëzie en proza zijn in zowel Australië als Engeland in tal van literaire tijdschriften en anthologieën gepubliceerd, en ze heeft met haar werk diverse prijzen in de wacht gesleept.
Vuurpreek , haar debuut – het eerste deel in de Fire Sermon-trilogie – speelt zich af in een wereld zonder technologie, vierhonderd jaar in de toekomst na een nucleaire apocalyps. Iedereen heeft een tweelingbroer of -zus, waarbij de een, de Alfa, lichamelijk volmaakt is en de ander, de Omega, een mutatie heeft. De twee zijn van elkaar gescheiden, waarbij Omega’s worden gedwongen om op verwoest land te leven. Het enige wat Alfa’s en Omega’s delen is het moment van hun dood: zodra de ene tweelinghelft omkomt, komt ook de ander om. Het verhaal volgt Cass, een Omega met een onzichtbaar gebrek en het vermogen om de toekomst te zien. Zij ziet wat er gebeurt als haar tweelingbroer opklimt naar de macht en zij actief is in de verzetsbeweging.
De rechten van de Fire Sermon-trilogie zijn aan meer dan twintig landen verkocht en DreamWorks heeft de filmrechten verkregen. De roman verscheen recent in het VK (HarperVoyager) en de VS (Simon & Schuster).