Dave Grohl

Dave Grohl
Dave Grohl heeft als muzikant zestien Grammy’s gewonnen en als regisseur twee Emmy’s.

Dave Grohl is een van de meest geliefde en gerespecteerde personen in de internationale muziekwereld sinds zijn opnamedebuut in 1991 met Nirvana voor het album Nevermind , dat een hele generatie kenschetste. Grohl pakte in 1995 het hoofdpodium met de Foo Fighters met hun gelijknamige debuutalbum, het eerste van tien albums die een indrukwekkende twaalf Grammy’s op rij wonnen, met vervolgens The Colour & The Shape (1997), There Is Nothing Left To Lose (1999), One By One (2002), In Your Honor (2005), Echoes , Silence, Patience & Grace (2007), Wasting Light (2011), Sonic Highways (2014), Concrete and Gold (2017), en meest recentelijk Medicine at Midnight (2021).

Grohl staat terecht bekend om zijn vele samenwerkingen: een aantal daarvan waren bijvoorbeeld ‘Cut Me Some Slack’, geschreven en opgenomen met Paul McCartney en Grohls bandgenoten van Nirvana, Krist Novoselic en Pat Smear; Them Crooked Vultures, samen met John Paul Jones van Led Zeppelin en Joshua Homme van de Queens of the Stone Age; met overleden legendes David Bowie en Lemmy Kilmister van Motorhead, en ook met Mick Jagger, Neil Young, Elton John, Nine Inch Nails, Roger Taylor en Brian May van Queen, om er maar een paar te noemen.

In 2013 maakte Grohl zijn debuut als filmregisseur/producer met de goed ontvangen documentaire Sound City . Vernoemd naar de studio in Van Nuys in Californië waar Nirvana in 1991 Nevermind opnam, waarvan meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht zouden worden en dat het toenmalige muzikale landschap zou veranderen. Sound City , dat bij de première op Sundance enkel lof kreeg en een beoordeling van 100% op Rotten Tomatoes, gaat zowel over de geschiedenis van de legendarische studio als over het voortdurende gevecht om het menselijke aspect in muziek te behouden. Geprezen door Peter Travers van Rolling Stone als een ‘opbeurende documentaire over wat het leven de moeite waard maakt’, door The New York Times als ‘snoepgoed voor rockfans van meerdere generaties’ en door radio-omroep NPR als ‘een eerbetoon aan hoe ongelofelijk geweldig het is om rockmuziek te maken als kostwinning’, is Sound City sindsdien gecertificeerd als Gold Longform Video door de Recording Industry Association of America, en het album dat erbij hoorde, Sound City – Real To Reel , won in 2013 Grammy’s voor de beste soundtrack voor visuele media en voor beste rocknummer (‘Cut Me Some Slack’).

Grohl regisseerde ook de achtdelige HBO-docuserie Foo Fighters: Sonic Highways , die in oktober 2014 in première ging en vervolgens twee van de vier Emmy’s won waarvoor ze genomineerd was (Outstanding Sound Mixing for Nonfiction Programming en Outstanding Sound Editing for Nonfiction Programming). Sonic Highways , door Grohl omschreven als een liefdesbrief aan de geschiedenis van Amerikaanse muziek, bestond uit acht afleveringen van een uur, met in elke aflevering de totstandkoming van één liedje van het Foo Fighters-album Sonic Highways , waarvan elk liedje is geschreven en opgenomen op een andere Amerikaanse stad die belangrijk is geweest voor de muziek: Austin, Chicago, Los Angeles, Nashville, New Orleans, New York, Seattle en Washington, DC.

Artikelen over Dave Grohl