Uit je comfortzone

25 augustus 2017

In het voorjaar van 2018 verschijnt Gaan!, het eerste boek van boswachter Hanne Tersmette. Over de totstandkoming van haar boek zal Hanne de komende maanden af en toe een blog schrijven. Dit is haar eerste blog!

Bijna vijf jaar geleden verruilde ik m’n baan op een pr-bureau voor een baan in de natuur. Waar ik voorheen gewend was om veel mojito’s te drinken met collega’s, kwam ik van de ene op de andere dag terecht in een doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-wereld. Koffie. Dat is niet aan te slepen onder de boswachters. Dus zat ook bij mij de standaardopeningszin in de boswachterij er al gauw in: ‘Bakkie doen?’ Het wennen aan m’n nieuwe omgeving ging spoedig. Vol enthousiasme namen collega’s me mee naar buiten. Want tja, buiten: that’s where the magic happens. In korte tijd leerde ik de mooiste gebieden van Nederland kennen: natuurparadijs het Naardermeer, met exotisch ogende vogels als de purperreiger en de ijsvogel. Maar ook de ’s-Gravelandse buitenplaatsen: eigenlijk ordinaire tuinen van rijkelui, maar boordevol reeën en dassen. Mijn draai had ik zo gevonden.

Natuurparels

Zo nu en dan mocht ik de afgelopen tijd m’n enthousiasme voor alle natuurparels in Nederland overbrengen voor de landelijke televisie. Bij DWDD schoof ik aan om te praten over hervorming in het onderwijs (‘Neem die kids alsjeblieft mee naar buiten!’) en bij RTL Late Night toonde ik beelden van het onbewoonde eiland Griend. Daarnaast nam ik deel aan de landelijke tv-actie Open het bos, reisde ik met Chris Zegers door Nederland voor de Nationale Natuur Quiz en op dit moment ben ik net een paar weken terug van de opnames voor het nieuwe tv-programma Boswachter gezocht, waarin ik samen met collega Bart Zwiers en presentator Viktor Brand op zoek ga naar de nieuwe boswachter van Texel.

En tja, dan ben je van reclamemeisje opeens een boswachter die zo nu en dan aan een miljoenenpubliek mag laten zien hoe mooi Nederland is. Of het logisch is weet ik niet, maar het kon wat mij betreft niet uitblijven: een boek maken dat je inspireert om naar buiten te gaan. Zo ontstond het idee voor Gaan!, dat we in de wandelgangen al het hipste natuurboek aller tijden noemen. Want natuur moet je zien, op foto’s die je het gevoel geven: daar wil ik ook heen! Daarom zijn we gisteren met een compleet team voor een fotoshoot afgereisd naar het Dwingelderveld in Drenthe. Schaapsherder Johan en zijn vrouw Jeanine stelden hun huis beschikbaar – en nog veel belangrijker: de schapen van de kudde – en het zomerse weer en de gave omgeving zorgden voor een succesvolle dag.

Het hipste natuurboek aller tijden

Het is wel even uit m’n comfortzone hoor, zo’n fotoshoot. Om halftien verzamelden we bij de schaapskooi en na een bakkie (ik blijf boswachter, hè) begonnen de serieuze voorbereidingen voor de dag. Normaal gesproken doe ik ’s ochtends een beetje mascara op, schiet m’n laarzen aan en ga aan het werk. Nu werd er in de tuin, met zicht op de Drentse hei (en Johans onderbroeken aan de waslijn), een heuse make-uptafel ingericht. We zouden gaan voor een ‘natural look’, waar nog verrassend veel spul voor gebruikt werd. Na een halfuur poederen vond visagiste Kimberly me naturel genoeg en mocht ik doorschuiven naar styliste Maud, die de woonkamer tot garderobe had omgetoverd, met verschillende looks voor verschillende fotomomenten.

IMG_7395 IMG_7396

Fotomoment 1 was meteen mijn hoogtepunt van de dag: met herder Johan tussen de schaapskudde over de heide. Johan ken ik al sinds ik een meisje van zes was en nu zijn we collega’s bij Natuurmonumenten. Daar zit een heel verhaal aan vast, dat je in Gaan! kunt lezen. Om het verhaal kracht bij te zetten was een foto van Johan en mij en de schapen het eerste doel van de dag. Ik denk dat fotograaf Saskia het nog weleens wil hebben over de fotogeniekheid van die schapen. De beestjes waren broodnuchter en wilden dolgraag hun buik vol eten. Maar stilstaan voor een foto… nee, liever niet. Herder Anja en hond Guus werkten zich letterlijk in het zweet om Johan en mij tussen de rondrennende schapen te krijgen, zonder alleen maar schapenkonten op de foto te hebben. Het kostte wat inspanning, maar op beeld is daar uiteindelijk niks van te zien. Alles voor de foto!

IMG_7393 IMG_7394

Er volgden nog veel meer ‘looks’: hardlopend, picknickend, fietsend, schoppend in het zand, en starend in een paars heideveld heeft Saskia me op de gevoelige plaat vastgelegd. Al met al was het een heerlijke, lange dag buiten. Mijn stiekeme doel was om de pracht van het Dwingelderveld over te brengen op het Gaan!-team, en volgens mij is dat gelukt: ik zag allemaal stralende koppies in de auto terug naar de Randstad stappen die tegen elkaar zeiden dat ze hier heel graag weer eens heen gaan. En dat was uiteindelijk misschien wel het mooiste moment van de dag.

Volg Hanne ook op Facebook & Instagram!

IMG_7379

Reageer op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties
Op 2017-09-16 11:12:29 schreef Ruud Arends:

Hoi , ik ben altijd in de natuur, dat zouden veel meer mensen moeten doen, alhoewel , dan wordt het wel druk, hahaha, grapje. Maar serieus een van de redenen dat de jeugd depri is , dat ze nooit buiten zijn en alleen maar met die E-Phone aan het werken zijn , heel asociaal met oortjes in. Jammmer ,Gr.Ruud.

Op 2017-09-16 10:50:27 schreef lidy:

Wij genieten van de natuur en zeker zoals jij het overbrengt met al die verschillende,maar even enthousiaste mensen om je heen. Veel succes in de toekomst.

Op 2017-08-26 08:55:14 schreef Irmgard Hemmerlé:

Topper ben je! ? Ahhh kan ik me vast inschrijven voor een gesigneerd boek van 'Gaan!' ?

Op 2017-08-26 08:46:02 schreef Jan Katsman:

Toppertje!

Op 2017-08-25 22:18:47 schreef Ton Plug:

Toppie Hanne, kan niet wachten tot GAAN gelanceerd gaat worden.

Op 2017-08-25 22:12:50 schreef Caroline van der Roest:

Ben super benieuwd naar je boek! Je schrijft zoals je iets zou vertellen, vol enthousiasme en humor. Je gebruikt jouw talent op zo'n manier, dat iedereen wel van de natuur moet houden en er anders naar gaat kijken en waarderen. Mooi om dat terug te zien in wat je doet, je blogs , column en straks je eigen boek! Super gaaf.

Op 2017-08-25 10:49:56 schreef E. Groothedde:

Wat een mooi verhaal alvast, met prachtige foto's! Wat zal dat een mooi boek zijn geworden! Veel succes met alles, dit boek, tv optredens, je blogs en al wat nog meer Hanne!