Zwarte Beertjes pocketcovers van Dick Bruna in Rijskmuseum

Zwarte Beertjes pocketcovers van Dick Bruna in het Rijskmuseum

Grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken Dick Bruna (1927) geeft aan het Prentenkabinet van het Rijksmuseum, het museum van Nederland, een selectie van zijn werk in langdurig bruikleen. Zijn ontwerpen voor pocketcovers, reclamemateriaal en kinderboeken, waaronder uiteraard nijntje, beslaan de periode 1953-2007.

Ruim 120 werken op papier werden door het Rijksmuseum uitgezocht uit het oeuvre van Bruna. Beroemde ontwerpen als de Zwarte Beertjes pocketcovers (Havank, Charteris en Simenon) uit de jaren ’60 en ’70, reclame-campagnes (affiche Karnemelk, omdat ’t zo fris is) en definitieve tekeningen in plakkaatverf voor het boekje ‘Circus’ behoren tot de selectie. Het gehele ontwerpproces voor het boekje De brief van nijntje kan worden gevolgd doordat ontwerpschetsen, uitgewerkte tekeningen maar ook uiteindelijk niet gebruikte tekeningen door het museum werden verworven in bruikleen. De tekeningen en schetsen van Bruna zijn uitgevoerd in pen, potlood en plakkaatverf. Ook maakte Bruna – vooral in zijn ontwerpen voor boekomslagen – vaak gebruik van collagetechnieken.

Van 5 juli t/m 29 augustus 2011 te zien in de Aanwinstenzaal in het Rijksmuseum. Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Winterlezen

Speciaal voor jouw winter hebben we toplijsten gemaakt van de beste romans, thrillers en non-fictieboeken. Zo kun je de koude wintermaanden nog gezelliger maken!

Blog
Lees meer