Recept van Hidde de Brabander

Een fijn recept voor de Kerst uit De Brabander bakt

GINGERBREADMAN
Mannetjes gemaakt van een soort peperkoek. Doe er jouw favoriete specerijen in en vul ze royaal met ganache en confituur. Ga lekker los met garneren en maak er jouw eigen kunstwerk van.

GINGERBREAD
125 g boter
135 g melasse
75 g bruine basterdsuiker
330 g bloem
10 g bakpoeder
20 g specerijen (Waaronder gember en bijvoorbeeld kaneel, kardemon, kruidnagel, nootmuskaat of steranijs, of de spekkoekkruiden van pagina 23 uit De Brabander bakt.)

GANACHE VAN MELKCHOCOLADE
475 g melkchocolade
175 ml slagroom

SINAASAPPELMARMELADE
500 g sinaasappels
400 g geleisuiker

GARNERING
Chocolade en/of poedersuiker

EXTRA NODIG
Steker in de vorm van gingerbreadman
Bakplaat
Bakpapier
Spuitzak

GINGERBREAD

Meng de boter met de melasse. Voeg de basterdsuiker toe en blijf mengen. Zeef de bloem met het bakpoeder en de specerijen en meng ze door het boter-suikermengsel. Laat het deeg circa 1 uur koelen in de koelkast. Verwarm de oven voor op 165 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Steek er mannetjes uit, leg ze op de bakplaat en bak ze circa 12 minuten in de voorverwarmde oven.

GANACHE VAN MELKCHOCOLADE

Hak de chocolade fijn en doe hem in een kom. Breng de slagroom aan de kook in een pan en giet deze op de chocolade. Meng tot een glad mengsel en laat afkoelen. Doe de afgekoelde ganache in de spuitzak.

SINAASAPPELMARMELADE

Schil de oranje schil van de sinaasappels. Snijd de schil in fijne stukjes. Snijd het vruchtvlees van de sinaasappel tussen de vliezen uit. Doe de schil en het vruchtvlees samen met de geleisuiker in een pan en kook ze op laag vuur in circa 10 minuten tot een gelei. Neem een koekmannetje en spuit dopjes ganache langs de contouren op de koek. Vul de koek tussen de ganache met marmelade. Leg er een tweede koekmannetje op. Maak zo alle gingerbreadmannetjes en vulling op. Smelt de chocolade voor de garnering of roer de poedersuiker met een paar lepels warm water tot een glazuur. Decoreer de gingerbreadmen naar eigen inzicht met de chocolade of het suikerglazuur.

Dit recept komt uit De Brabander bakt van Hidde de Brabander.

Op deze pagina

Gerelateerde artikelen