Interview met Mariette Lindstein, die op dramatische wijze ontsnapte uit de Scientologybeweging

Zevenentwintig jaar was de Zweedse Mariette Lindstein lid van Scientology. En niet alleen was ze lid, ze werkte er op het hoogste niveau, recht onder leider David Miscavige. Ze wist te ontsnappen en besloot haar ervaringen te gebruiken als inspiratie voor een thrillertrilogie, waarvan De sekte het eerste deel is. De eerste twee delen zijn enorme bestsellers in Zweden, het derde deel verschijnt er binnenkort.

Hoe raakte je betrokken bij de Scientologybeweging en hoe lang was je lid?
Mijn toenmalige vriendje wekte mijn interesse voor Scientology. Ik was 19 jaar toen ik me bij de beweging aansloot en 46 jaar toen ik ontsnapte – ik was dus 27 jaar lid.

Wat maakte dat je na al die jaren weg wilde bij Scientology?
Toen ik er voor het eerst bij betrokken raakte, was het een opwindende, nieuwe beweging. Maar het bleek een ware nachtmerrie. We waren letterlijk gevangenen achter een elektronisch beveiligd hek en werden bewaakt door gewapende guards. De leider begon geweld te gebruiken tegen degenen die kritisch tegenover hem of de beweging stonden. De eerste keer dat ik dat zag, was het alsof vijfentwintig jaar indoctrinatie in enkele seconden van me af spoelde.

Wat motiveerde je om je persoonlijke ervaringen met het leven in een sekte te gebruiken als inspiratie voor een thriller?
Ik was altijd al bezig met het schrijven van fictie, dus het was voor mij een natuurlijk vervolg om een boek te schrijven. Ik koos voor het thrillergenre om een zo breed mogelijke doelgroep te bereiken, met name jonge mensen, die de meest kwetsbare groep vormen voor sektes.

Beoog je met dit boek ook lezers te waarschuwen voor de gevaren die het aansluiten bij een sekte met zich meebrengen?
Absoluut! Het idee een boek te schrijven kwam voort uit die wens. Maar niet alleen wil ik waarschuwen voor sektes – maar voor de sektarische mentaliteit an sich. Die vind je overal in de maatschappij: in een gewelddadige relatie, in pesten op school, in bedrijven met een overheersende baas of in het bestuur van landen, zoals Noord-Korea.

Klik hier voor meer info over haar debuut De sekte. 

Gerelateerde artikelen