Interview David Baldacci

30 oktober 2013

 

Waar haalt u na ruim twintig succesvolle boeken uw inspiratie vandaan?Interview met David Baldacci

Die komt uit dezelfde dingen die me tot mijn eerste boek hebben geïnspireerd. Ik ben een verhalenverteller die altijd op zoek is naar het volgende verhaal. Schrijvers horen voortdurend nieuwsgierig te zijn, naar alles. Ik hou van informatie en vind het leuk om iets te ontdekken wat ik de dag daarvoor niet wist. Juist die dingen maken je tot een betere verhalenverteller. Maar waar het elke dag op neerkomt, is dat je de drive hebt om achter je schrijftafel te gaan zitten en het verhaal vanuit je fantasie op papier te krijgen. Ik heb die drive altijd gehad en zal die ook altijd blijven houden.

In uw boeken komen diverse personages voor die teleurgesteld zijn in de Amerikaanse overheid. Is uw mening over de Amerikaanse politiek gedurende uw carrière als auteur ook veranderd?

Ik schrijf thrillers, dus het is mijn taak om mensen op het puntje van hun stoel te zetten. Met een perfecte regering zou dat niet lukken, maar gelukkig voor mij is geen enkele regering perfect. Maar kwade krachten en slechte mensen kunnen overal vandaan komen, en ik verwerk die in mijn boeken. Ik verken de onvolmaaktheden en valkuilen van het leven; die interesseren me, en ik geloof dat ze mijn lezers ook interesseren. Wanneer ik onvolmaaktheden in de politiek aan de kaak stel, doe ik dat omdat ze bestaan en omdat de negatieve impact die ze op miljoenen mensen kunnen hebben reëel is. Ik denk niet dat mijn politieke visie in de loop der jaren veel is veranderd. Ik houd rekening met het ergste en hoop op het beste. Wat geen slechte filosofie is, een die je ook op veel andere facetten van het leven kunt toepassen.

Kunt u zich een leven zonder schrijven voorstellen? Hoe zou dat er voor u uitzien?

Zonder schrijven zou ik als een chagrijnige oude man uit het raam zitten staren en me afvragen waar mijn leven was gebleven. Voor mij zijn woorden en verhalen net zo essentieel als ademhalen. Ik kan niet zonder.

Met de Wish You Well Foundation hebt u de strijd met het analfabetisme aangebonden. Wat drijft u daartoe?

Iemand die niet kan lezen, kan ook niet echt voor zichzelf denken. En als er andere mensen voor je moeten denken, is dat nooit een goede zaak. Lezen staat gelijk aan vrijheid. Niet kunnen lezen is niet alleen niet vrij zijn, maar nog erger dan dat.

Wat zijn uw schrijfplannen de komende jaren?

Op volle kracht doorgaan met het vertellen van mijn verhalen.

Terug naar nieuwsoverzicht