Het geheim van charisma

Er lopen mensen op deze aardbodem die een natuurlijke aantrekkingskracht lijken te hebben op een ieder die ze tegenkomen. Mensen als Bill Clinton, Oprah Winfrey of de Dalai Lama kunnen ogenschijnlijk moeiteloos een zaal om hun vinger winden. Ze hebben charisma. De overheersende gedachte is dat dit aangeboren moet zijn, maar ‘Charisma coach & persuasion expert’ Olivia Fox Cabane leert ons het tegendeel: het is een vaardigheid die iedereen zich eigen kan maken. In Het geheim van charisma legt ze uit hoe je je charisma kan vergroten en inzetten.

Heb je ooit meegemaakt dat je het gevoel had een situatie volkomen en vol zelfvertrouwen in de hand te hebben? Een moment waarop mensen onder de indruk van je leken te zijn? Op dat moment straalde je charisma uit. We zien dit soort ervaringen niet gauw als charisma en we zien onszelf niet gauw als charismatisch, omdat we veronderstellen dat charismatische mensen de hele dag door charmant zijn. Dat zijn ze niet. Charisma is eerder een houding dan een karaktereigenschap.

Iedereen kan door oefening zijn charisma vergroten. In dit boek gaat de auteur uitgebreid in op de drie kenmerken van charisma – macht, warmte en aanwezigheid – en geeft ook vooral de valkuilen aan, door middel van (makkelijk uitvoerbare) invuloefeningen en vele levendige voorbeelden uit de praktijk en haar eigen leven.

Over de auteur

‘Charisma coach & persuasion expert’ Olivia Fox Cabane heeft lezingen gegeven aan Stanford, Yale, Harvard, MIT en voor de Verenigde Naties. Ze werkt als leiderschapscoach voor verschillende Fortune 500 genoteerde bedrijven, zoals Google, Deloitte en Citigroup. Ze schrijft regelmatig voor Forbes en The Huffington Post, en werd geportretteerd on onder meer The New York Times, BusinessWeek en The Wall Street Journal. Ze werkt aan een nieuw boek, over ‘the mental side of innovation’.

Gerelateerde artikelen

5x ontroerende coming-of-ageromans

Vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven: volwassen worden. En dat dat niet zonder vallen en weer opstaan gaat, weet de literatuur ons wel te vertellen.

Blog
Lees meer