De #gaan-tip van boswachter Hanne Tersmette voor dit weekend: weidevogels kijken!

Een signaal dat het echt, echt lente wordt? De komst van de grutto’s! Nederland is het nummer 1-broedgebied voor Europese grutto’s, maar helaas neemt hun aantal elk jaar met vijf procent af. Door later te maaien en weilanden kruidenrijk te houden hebben jonge grutto’s een grotere kans om te overleven, maar tot nu toe gebeurt dat helaas nog te weinig. Hopelijk komt er gauw een plan om de grutto te redden, want als het zo doorgaat wordt het tijdens je lentewandeling of -fietstocht wel erg lang wachten op die paar stoere grutto’s die nog komen broeden. In het Wormer- en Jisperveld broeden nu gelukkig nog zo’n vierhonderd paar grutto’s.

Ook andere weidevogels zijn makkelijk te vinden in de Zaanstreek. De kieviet met zijn zwart-witte verenpak en prachtige kuif is niet te missen door de spectaculaire capriolen die hij in de lucht uithaalt. Deze baltsvlucht is bedoeld om indruk te maken op mogelijke partners. In de Schaalsmeerpolder van het Wormer- en Jisperveld zitten nu honderden kievieten en vanaf het wandelpad kun je de baltsvlucht perfect zien. Loop alsjeblieft niet het weiland in, want daardoor kun je soms zonder dat je het merkt de nesten van de weidevogels vertrappen.

Dus: ga eropuit dit lenteweekend! Pak de fiets en/of benenwagen en ga op zoek naar weidevogels in de Schaalsmeerpolder van het Wormer- en Jisperveld. Er zijn nu grutto’s, tureluurs, kievieten en scholeksters. Er loopt een wandelroute van 4,4 km die start vanaf bezoekerscentrum De Poelboerderij.

Veel plezier!

Meer informatie over de favoriete natuurgebieden van Hanne lees je in haar boek Gaan.

Hanne zal op zaterdag 14 april, om 14.ouur, een lezing geven bij Boekhandel Los in Bussum. Meer informatie, zie hier!

Gerelateerde artikelen