Actuele, aangrijpende roman over Somalië

Tot het laatste vuur de diepzee bereikt van J.M. Ledgard

Een liefdesverhaal, een meditatie over natuur en sterfelijkheid en een intens levendige beschrijving van Afrika en de diepste diepten van de oceaan.

Belangrijk

* Waargebeurd: gebaseerd op de gijzeling door jihadisten van een Franse spion, die tot op dit moment voortduurt
* Actuele thematiek: Al-Qaida, Somalië, gegijzelde CIA-man undercover
* Voor dit boek sprak Ledgard met jihadistische commando’s en deed hij onderzoek tijdens wetenschappelijk cruises naar de Noordpool
* Giraffe stond op de shortlist voor de Commonwealth Prize for Best First Book 2007
* Giraffe was de Library Journal Book of the Year 2006

Inhoud

In een kamer zonder ramen ergens aan de oostkust van Afrika wordt James More gevangen gehouden door jihadstrijders. Duizenden kilometers verder op de Groenlandzee bereidt Danielle Flinders, een biomathematicus, een expeditie voor naar de oceaanbodem. Beiden reizen in hun gedachten voortdurend terug naar de kerst van het jaar ervoor en het Franse hotel aan de Atlantische kust waar ze een zeer intense romance beleefden.

In zijn geest ontsnapt James naar fragmenten van zijn leven vóór zijn gevangenneming, naar gelezen boeken, schilderijen, muziek; zijn verleden achtervolgt hem nu. Danielle ontsnapt mentaal naar het ontstaan der dingen, de mythische en wetenschappelijke oorsprong ervan, haar eigen begin. Maar het vaakst keren ze allebei in hun gedachten terug naar elkaar en naar de oceaan: magnetisch en bovenaards, een troost en een dreiging.

Quotes

‘Dit is een roman van een kunstenaar die het ultieme doel van elke schrijver heeft bereikt: een verhaal dat ons laat nadenken. En nog eens laat nadenken.’ – Irish Times

‘In een diepgaande reflectie op wreedheid, medelijden, geloof, wetenschap, hoop, liefde en sterfelijkheid, vestigt de waarheid van deze roman zich in je bewustzijn, om nooit te vergeten.’ – The Independent

J.M. Ledgard

J.M. Ledgard is in 1968 geboren op de Shetlandeilanden en opgegroeid in Engeland, Schotland en Amerika. Sinds 1995 is hij correspondent voor The Economist, hij was politiek verslaggever en oorlogsverslaggever vanuit 50 landen, waaronder Afghanistan en Somalië. Momenteel woont hij in Kenia, Afrika, met zijn Tsjechische vrouw en hun zoon. Zijn vorige boek Giraffe werd overal lovend ontvangen.

Gerelateerde artikelen

5x ontroerende coming-of-ageromans

Vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven: volwassen worden. En dat dat niet zonder vallen en weer opstaan gaat, weet de literatuur ons wel te vertellen.

Blog
Lees meer