Lezen. Ontspannen. Ontwikkelen.

Interview met Erling Kagge over stilte

Inspiratieblokfoto

De Noorse avonturier en uitgever Erling Kagge stelt zichzelf in dit boek drie vragen: Wat is stilte? Waar kun je het vinden? Waarom is het nu belangrijker dan ooit? Wat volgt zijn drieëndertig pogingen om een antwoord te vinden.

Stilte is een persoonlijk, innemend en belangrijk boek dat op krachtige wijze het leven anno nu onder de loep neemt. Erling Kagge gebruikt zijn ervaringen als ontdekkingsreiziger en bergbeklimmer om het onderwerp stilte te onderzoeken.

‘Door de wereld buiten te sluiten keer je je rug niet naar de omgeving toe, het is juist het tegenovergestelde: je ziet de wereld scherper, je blijft meer op koers en waardeert het leven meer.’

In welke gebieden heb je naar stilte gezocht en wat vond je de meest bijzondere plekken?

Ik heb op alle uithoeken van de aarde naar stilte gezocht. Al skiënd naar de Noord- en Zuidpool, zeilend over de grote wereldzeeën, op de top van Mount Everest en ploeterend door de rioolbuizen onder de stad New York. Maar ik ben er ook naar op zoek als ik op weg ben naar mijn werk in mijn woonplaats Oslo of als ik thuis in bad zit. De stilte is overal, maar dat vergeten we nog weleens. Het is makkelijker om rumoer op te zoeken en met herrie te leven, dan tot rust te komen, een pauze te nemen en je aan de stilte over te geven.

Hoe ontsnap je in het dagelijks leven aan al het geluid dat ons omringt?

Ik denk dat de meeste mensen onderschatten hoeveel manieren er zijn om de stilte te ervaren. Niemand zal je missen als je een half uurtje al je apparaten uitzet en een pauze neemt. Ik breng mezelf altijd twintig minuten per dag onder hypnose. Na het avondeten ga ik op bed liggen, ik vraag mijn kinderen me met rust te laten en daal twintig minuten af in mijn onderbewustzijn. Daarnaast doe ik af en toe aan yoga of ik ga een stukje wandelen en laat mijn telefoon thuis.

We voelen ons vaak niet op ons gemak als er stiltes vallen, wat vind je van dat ongemakkelijke gevoel?

Volgens de grote religies is God in de stilte te vinden. Of beter gezegd: God is de stilte. Ik vind het een prettige gedachte dat de antwoorden op grote levensvragen zich openbaren als de stilte het overneemt. Het is aan jou of je God ontmoet, maar welke levensvisie je ook hebt, in de stilte kom je jezelf tegen. Dat kan ongemakkelijk zijn. Om die reden zoeken we vaak liever het rumoer op dan de stilte. Ik raad iedereen aan de moeilijke weg te kiezen – even een pauze nemen – en zich tot de stilte te richten. Het is het waard.

Waarom is de stilte in onszelf belangrijker dan ooit?

De stilte is overal, maar de belangrijkste vorm van stilte vind je in jezelf. Die is er altijd. Mensen hebben het altijd lastig gevonden om zich tot veel lawaai te verhouden. Het grote verschil met nu en nog maar vijf jaar geleden, is dat we worden omringd door veel meer geluid dan de mensheid ooit heeft meegemaakt. Als mijn overleden oma zou zien hoe we tegenwoordig leven en altijd bereikbaar zijn, zou ze denken dat we allemaal gek zijn geworden. Door de wereld buiten te sluiten en de stilte op te zoeken keer je je rug niet naar je omgeving. Het tegendeel is juist waar: je kunt de wereld wat beter zien, beter koers houden en het leven omarmen.

 

 

 

De nieuwe Suzanne Vermeer is er!

Begin vandaag nog in de winterthriller ‘IJskoud’! Winterse (ont)spanning…

Sluiten Lees meer