Elizabeth George

11 maart 2013

Mijn collega Susan Sandérus en ik waren niet geheel vrij van zenuwen toen we zondagmiddag in de trein naar Schiphol zaten om Elizabeth George op te halen. De koningin van de thrillers, niet zo maar iemand.
Herkennen we haar wel? Zou ze nog lijken op de foto’s die we van haar hebben en is ze aardig? Het was 17 jaar geleden dat ze in Nederland was geweest tijdens de Maand van het Spannende Boek in 1996. Nou ja, er was al aangekondigd dat alles goed was zolang ze maar poffertjes kon eten.

Gelukkig, toen ze aankwam herkende we haar direct, geen spat veranderd. Was ze 17 jaar geleden opgehaald door haar toenmalige uitgever met een limo, nu zaten we in een vreselijk busje met een vrouwelijke kamikaze piloot die wel even zou laten zien hoe je zo hard mogelijk over de grachten kan rijden. Gelukkig was Elizabeth George zeer geïnteresseerd in onze verhalen over het koningshuis, dat leidde haar gelukkig een beetje af.

Na twee dagen vol interviews en fotografie ben ik zo vereerd dat ik deze vrouw heb mogen ontmoeten. Wat een geweldige vrouw, ze heeft prachtige verhalen, humor, ze is enorm rustig en geduldig en bereid om mee te werken aan de meest rare verzoeken, zodat ze ineens een hele zin in het Nederland sprak. Maar naar buiten voor een foto voor het lentenummer zonder jas met -2, dat ging iets te ver.

Tijdens de lunch op dag twee waren we compleet de tijd vergeten door onze gezamenlijke liefde voor documentaires zoals ‘How I survived’. We vielen van het ene in het andere verhaal en voordat we het wisten zat er weer een journalist in het hotel op ons te wachten. Rennend met onze doggie bags over de grachten waren we toch nog net op tijd.

Ik vind het altijd bijzonder om in een kort tijdbestek een buitenlandse auteur te leren kennen. Je gaat zo intens met elkaar om. Ik mis ze altijd weer een beetje als ze vertrekken.

Een troost, volgende maand komt David Baldacci!

Saskia Hausel

George

Reageer op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *