Doe de Kondo in 2016!

6 januari 2016

Als je bij een uitgeverij werkt is bijna elk boek dat er wordt uitgegeven je favoriet… Maar soms, heel soms springt er een boek uit waar je niet één, maar wel vijftien stappen harder voor rent. Zo’n lievelingsboek was voor mij in 2015 Opgeruimd! van Marie Kondo. Praktische opruimlessen van een lieve guitige Japanse. Wie wil dat niet?! Nou, veel mensen wilden dat dus… In februari 2015 gingen veel lezers, bloggers en journalisten direct enthousiast met de KonMari-methode aan de slag, en dat leverde geweldige reacties, foto’s, recensies en blogs op!

kondo krant

Als publiciteitsvrouw (aka PR meisje) van Opgeruimd! moest ik er natuurlijk zelf ook aan geloven, zou je denken… Maar ik had nogal wat last van opstartproblemen. Ik ben niet zo’n opruimer en ontspuller, en leef opgewekt met het motto: ‘Kasten zijn er om gevuld te worden’. Kondo’s boodschap om je te omringen met spullen waar je blij van werd sprak me dan wel weer aan, dus met mijn nieuwe mantra: ‘Word je hier blij van?’ ging ik mijn huis en kasten door. De kledingkast werd grondig opgeruimd. De boekenkast moest eraan geloven, en ook die twee fijne, grote alles-past-erin-kasten in de huiskamer. Als fijne bonus staan in de keukenkastjes inmiddels overzichtelijke bakjes waar ik de juiste kruiden zó uitpak. Heerlijk! Ja, ik ben definitief om. Gemma hartje Marie Kondo!

We zijn een jaar verder en nu is daar Spark Joy, een praktische geïllustreerde masterclass in de kunst van het opruimen. De Kondo-koorts is weer tot een hoogtepunt gestegen, in ieder geval bij mij. De kledingkast heeft er nogmaals aan moeten geloven en ook de boekenkast werd na het lezen van Spark Joy weer stevig aangepakt. Marie had me namelijk te pakken met haar opmerking ‘Word de persoon die bij je boeken past’. Welk soort boeken zou jij in je boekenkast willen zien, zodat ze uitstralen wat voor persoon je graag wilt worden? Het staat op pagina 132 van Spark Joy… Er staan dus weer heel wat boeken klaar bij de voordeur, en ’s ochtends fiets ik naar het werk met een tasje boeken aan mijn stuur, die ik verdeel over de kleine buitenbibliotheekjes/boekenkasten die ik op mijn route tegenkom. Zij blij, ik blij.

kondo boeken
Maar ik ben er nog niet… Het mooie oude servies van oma dat ik nooit gebruik staat er nog steeds. De stapel agenda’s vanaf 2009 ligt nog in de kast. Bij de eerste Kondo-ronde door mijn huis dacht ik echt dat ik er blij van werd. Inmiddels ben ik daar niet meer zo zeker van. Ik ga nog even door. Gelukkig is er nu Spark Joy om me op het rechte pad te houden.

kondo servies

Spark Joy is hét boek voor iedereen die verlangt naar een netter, eenvoudiger en vrolijker leven, of je nu een KonMari-nieuwkomer bent of al gebruikmaakt van haar enthousiasmerende filosofie. De handleiding laat zien hoe je je huis op de goede manier kunt ontspullen en hoe je specifieke items kunt opbergen, van de keuken tot de badkamer en van papieren tot hobbyspullen. Wat er nieuw is aan Spark Joy? Het boek bevat duidelijke tekeningen die Marie Kondo’s gepatenteerde opvouwmethode voor shirts, sokken, broeken etc laten zien, evenals illustraties van goed georganiseerde lades en kasten. Ze gaat ook in op zaken die niet per se gelukkig maken maar toch bewaard moeten blijven. Opruimen volgens de KonMari methode met kinderen en een partner in huis lastig? Nee hoor! Lees het allemaal in Spark Joy!

Ga aan de slag! Opruimen sparkt joy! Hiephoi! Succes!

Gemma Groen

Reageer op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties
Op 2016-03-03 08:07:52 schreef Will - Manualise:

Wat een onwijs leuk geschreven stukje tekst! Ik ben heel erg benieuwd of ik wel een handleiding nodig heb voor het opruimen van mijn huis maar volgensmij vind jij het wel echt een toevoeging als ik het zo lees. Ik ga dus eens kijken waar ik hem kan bestellen. :)

Op 2016-01-11 15:09:34 schreef gemmagroen:

Wat goed om te horen / lezen Hannah! Dank voor bericht en succes met opruimen :-) Hartelijke groet - Gemma

Op 2016-01-10 00:02:48 schreef Hannah Moerland:

sinds deze week lees ik beide boeken. Ze zijn helder geschreven en ik ben helemaal om. Geweldig leuk om te lezen en ik ben al begonnen. Vandaag een vriendin ook enthousiast gemaakt voor beide boeken. We gaan aan de slag. Met twee uit huiswonende studenten met veel te kleine kamers valt er nog veel weg te gooien en op te bergen. Absolute aanrader en voor mij totaal andere kijk op opruimen. Hartelijke groet, hannah moerland, Creative Heart