De Week van het Luisterboek – met Roel Fooij

23 mei 2017

In het kader van De Week van het Luisterboek stappen wij, Eline, Kelly en Lise, op 3 mei in een kleine zwarte Honda Civic en zetten koers naar Thinium Audioboekproducties voor een kijkje achter de schermen. Vandaag gaan we een ‘stem’ aan het werk zien!

Anouk Boelsma van Thinium en Daniel de Booij van De Booij Productions ontvangen ons in de studio. De sfeer is hier goed. De stem van vandaag, genaamd Roel Fooij, is er ook. Roel is naast voice-over, presentator en acteur ook Amos Decker, de held uit de gelijknamige boekenreeks van David Baldacci.

Voordat we Roel aan het werk mogen zien, vertelt Anouk ons dat ze vaak aanmeldingen en korte audities ontvangt. We spitsen onze oren, kunnen we een carrièreswitch overwegen?  Ze legt uit dat er vaak wordt gedacht dat goed kunnen voorlezen aan kinderen betekent dat je ook daadwerkelijk in een vloek en een zucht een audioboek in kunt spreken.

Een audioboek inspreken vereist echter veel specifieke vaardigheden, vooral als de voorlezer meerdere personages vertegenwoordigt in het boek. Geen simpele ‘stemmetjes’, een diepere inleving in de personages is vereist. Karakter aanbrengen doe je bijvoorbeeld door middel van toon, intonatie en snelheid. Alles moet goed en duidelijk worden uitgesproken, struikelen over een zin of een woord inslikken is er niet bij. En als het niet goed is, moet het opnieuw. En nog een keer, en nog een keer.

En dan nog een keer.

En dat zonder frustratie. Zo simpel is het dus allemaal niet!

Na onze verwachtingen te hebben getemperd, begint Roel met het inspreken van de correcties voor Het motief. Als er iets misgaat drukt hij op een grote, intimiderende rode knop en leest de zin opnieuw. Dit gebeurt slechts een enkele keer. Het is duidelijk dat als Roel een zin voorleest, hij in zijn hoofd al twee zinnen verder is. Het gaat vloeiend! En dat is een fantastische ervaring voor zijn publiek.

1

Natuurlijk mochten wij zelf ook even achter de microfoon kruipen en wat prachtige actiefoto’s nemen. Om de kwaliteit van het voorlezen ging het gelukkig even niet…

4

‘In plaats van alle technische dingen, zag ik de menselijke kant van dit vak,’ zegt Eline als ons bezoek is afgelopen. Kelly en ik sluiten ons hier bij aan. Het is bijzonder vak!

Onze dank gaat uit naar Anouk, Daniel en Roel die dit kijkje achter de schermen mogelijk hebben gemaakt.

Wil jij dit ook een keer beleven? Stuur dan voor 28 mei jouw motivatie naar publiciteit@awbruna.nl en wie weet sta jij op 30 mei in de studio in Weesp te luisteren naar Miryanna van Reeden, de stem van Clare Swatmans Voor je weggaat!

Knipsel 2

Reageer op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De nieuwe Suzanne Vermeer komt eraan!

Super de luxe, de nieuwe zomerthriller, verschijnt op 24 april!

Sluiten Reserveer nu