Terugkeer ongewenst

€ 12,50
Gebondenook verkrijgbaar als:

‘Een literair wonder van de eerste orde. (…) Met Terugkeer ongewenst

‘Ik heb leren leven zonder vrijheid, zonder hoop. Waarom vind ik het dan verdomme zo moeilijk om te leven zonder geweten?’

Terugkeer ongewenst is het deels waargebeurde, deels fictieve levensverhaal van de Joodse acteur, entertainer en regisseur Kurt Gerron, die in de jaren twintig en dertig grote triomfen vierde in Berlijn. In 1933 vlucht hij voor de nazi’s en belandt via Wenen en Parijs in Nederland, waar hij onder andere optreedt in de Joodsche Schouwburg in Amsterdam en meewerkt aan verschillende Nederlandse speelfilms. Samen met zijn vrouw Olga wordt hij in 1943 geïnterneerd in Westerbork en van daar gedeporteerd naar Theresienstadt, waar de SS hem vraagt een film te maken waarin het vernederende gettobestaan wordt voorgesteld als een paradijs. Weigeren betekent transport naar Auschwitz, meewerken betekent verraad aan zichzelf en aan zijn kunst. Dit duivelse dilemma vormt de kern van dit adembenemende boek, dat tevens een betoverende en tegelijk tragische liefdesgeschiedenis is.

Een fascinerende roman over de macht van het geweten, de kracht van de liefde en de desastreuze wending van de geschiedenis.

  • Verschijningsdatum: 27-9-2012
  • ISBN: 978-90-5672-410-8
  • Aantal pagina's: 448
  • Uitgever: Signatuur
  • Vertaler(s): E. Schippers
  • NUR: 302
Uit de pers
heeft de auteur zichzelf en Het lot van de familie Meijer
overwonnen. – NZZ am Sonntag
‘Een prachtig, ontroerend en wijs boek. – Norddeutscher Rundfunk