Van Apeldoorn, voor Apeldoorn

apeldoorn0 Als liefhebber van boeken is een stage bij A.W. Bruna een droom die uitkomt. Tot ik me moest wagen aan non-fictie.

Non-fictie!? Fictie is toch veel leuker? Al snel bleek dat ik dit standpunt moest herzien. Sterker nog, er blijken vaak wijze (en soms voor de hand liggende, maar ja, iemand moet het tegen je zeggen) lessen te schuilen in deze boeken.

Dit geldt ook voor Beter, slanker, sterker van Marjolijn de Cocq. Een boek over de mythe van de maakbare mens. Ze beschrijft haar reis door de wereld van de gezondheidsgoeroes. Naast het feest van herkenning, want Marjolijn groeide ook op in Apeldoorn, vond ik in dit boek een levensmotto waar veel vrouwen (en mannen!) een voorbeeld aan kunnen nemen. Net als bij vele anderen, komt ook bij mij het zinnetje ‘morgen begin ik’ regelmatig langs in mijn hoofd, maar is dat wel nodig?

Dinsdag 21 juli 2015 was voor Marjolijn de Cocq een feestelijke dag, want haar tweede boek kwam uit. Dit werd uiteraard in stijl gevierd bij A.W. Bruna en betekende dat ongeveer dertig genodigden genoten van een borrelhapje (gezonde en wat minder gezonde), een drankje én de zon in de achtertuin van het pand aan de Johannes Vermeerstraat. Maar niet alleen de prosecco, de wijn en het water vonden gretig aftrek, ook Beter, slanker, sterker / De mythe van de maakbare mens ging veelvuldig over de geïmproviseerde toonbank. Het was een gezellige bedoening, mede door het enthousiasme over het boek bij alle familieleden, vrienden en kennissen die afkwamen op de boekpresentatie.
apeldoorn5

Waar Marjolijn voor haar eerste boek (Cut the crap) zich waagde aan het optekenen van het leven van een ander, namelijk Juan Belkhir, was voor dit boek haar eigen leven aan de beurt. Ze neemt de lezer mee op een reis langs de gezondsheidsgoeroes en voedings- en sporthypes om vervolgens te constateren dat we eigenlijk met z’n allen misschien wel doorslaan. Die conclusie zorgde ervoor dat we die middag onder het motto van ‘Gewoon weer lekker eten’ proostten op Beter, slanker, sterker en afsloten met een poging een negerzoen te eten op de (binnen A.W. Bruna) inmiddels bekende Marjolijn-manier.

Na een gezellig gesprekje over Apeldoorn met de moeder van, vraag ik Marjolijn of zij mijn eigen exemplaar wil signeren. In de trein terug naar huis sla ik Beter, slanker, sterker open en glimlach ik als ik kijk naar de eerste pagina: ‘Van Apeldoorn, voor Apeldoorn’. Leuk vind ik dat! Niet alleen deze handtekening, maar ook het boek. Maar bovenal de woorden van Marjolijn die zijn blijven hangen na vandaag: ‘Gewoon weer lekker eten!’ Dus: gewoon weer aan de frietjes met (voor mij Zaanse) mayonaise, kroketten en een beetje blij zijn met het lichaam dat we hebben!

Zo kan ik aan het einde van mijn stage concluderen dat ik twee wijze lessen heb geleerd in mijn tijd bij A.W. Bruna Uitgevers: Non-fictie is véél leuker dan ik dacht, en… We moeten gewoon weer lekker eten!

Beter slanker sterker van Marjolijn de Cocq is verschenen op dinsdag 21 juli.

apeldoorn6

 

 

 

 

 

 

Door: Thilini Scherpenzeel

Foto’s: Sadé Dangeoeboen

Gerelateerde artikelen