Paris, Je t’aime!

Paris is always a good idea
Ik hou van Parijs. Ik zou er kunnen wonen. En wat geeft je meer het gevoel ergens thuis te horen dan wanneer je de eerste dag al aangesproken wordt op straat door mensen die daar wonen? Of je even tijd hebt voor hun missie de mensheid te bekeren of dat je misschien de weg weet naar een bepaalde straat?

Wat ik in Parijs deed? (Net)Werken! Naast de internationale beurzen (deze week zitten we in Londen voor de London Book Fair, waar we vast nog verslag van zullen doen), krijg je soms de kans om mee te doen aan Fellowships. Samen met een tien- tot vijftiental buitenlandse uitgevers word je (na strenge selectie) uitgenodigd om het boekenvak in het betreffende land beter te leren kennen. De hele week was doorspekt met ronde-tafel-gesprekken met Franse boekenvakkers: boekhandelaren, distributeurs, auteursverenigingen, en niet te vergeten met afspraken bij de Franse uitgeverijen die in Parijs zitten. Zo krijg je een veel beter beeld van wat welke uitgeverij nu eigenlijk doet, want bij beurzen zit je meestal alleen maar aan een tafeltje tegenover een persoon die buitenlandse rechten verkoopt middels een catalogus.

Tour Montparnasse2

Nu ben ik tegenwoordig niet zo snel meer onder de indruk van iets, maar een van de meest memorabele ontmoetingen is toch wel het bezoek aan het kantoor van XO Editions geweest. Zij zitten in de Tour Montparnasse (die lelijke zwarte toren), en eenmaal binnen in hun kantoor had ik het meest spectaculaire uitzicht over Parijs dat ik ooit heb gezien. Beter dan vanaf de Eiffeltoren. En, die dag bleek niemand minder dan de enige Franse auteur die we bij het spanningsfonds uitgeven ten kantore te zijn! Ja, dames en heren, ik heb de hand geschud van Guillaume Musso, de nummer 1 bestsellerauteur van Frankrijk! Die man doet echt niets met de Franse slag, maar alles met een bijna Amerikaanse mentaliteit. Je wordt ook niet zomaar de bestverkopende auteur van Frankrijk. Vorig jaar hebben we Bericht uit Parijs van hem uitgegeven en in juli dit jaar volgt Vlucht uit New York. Hij heeft me tijdens onze korte ontmoeting nog zijn persoonlijke goedkeuring en waardering voor het omslag gegeven, dus ik kon helemaal tevreden naar huis.

Nou maar hopen dat hij hier in Nederland ook (zo) succesvol wordt. Wij gaan ervoor!

Juliette van Wersch

Op deze pagina