Oorlogskind: als lezer puzzel je mee!

Mechtild Borrmann is een auteur die we op de A.W. Bruna redactie al langer op het oog hadden. Haar vorige boek (Der Geiger) had mijn collega, die vooral thrillers aankoopt, al eens beoordeeld. Ze vond het een ijzersterk boek, maar net niet genoeg een thriller. Toen Oorlogskind twee jaar later voorbij kwam stuurde de literair agent het manuscript naar mij (ik koop vooral romans aan), met de mededeling dat Mechtild weliswaar hele spannende boeken schrijft, maar dat het toch meer romans zijn dan thrillers. Zeker in het geval van Oorlogskind was dit het geval. Ik was heel benieuwd, want dat het om een fantastische auteur ging wisten we al. En inderdaad – een geweldig spannend plot, opgezet als een puzzel, met veel prachtige (historische) details, en wat ook interessant was: gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn er in Hamburg, dat enorm in puin lag, in een paar dagen tijd 4 naakte lichamen gevonden. Twee vrouwen, een oudere man en een kind. De zogenaamde Trümmermörder (puinmoorden): https://www.bild.de/regional/hamburg/mord/hamburgs-gruseligste-mordserie-26374990.bild.html Naakt: geen manier om deze personen te identificeren dus, maar wel was duidelijk – aan de kwaliteit van hun gebit en haar, algehele verzorging en goed doorvoede lichamen – dat het om welgestelde mensen moest gaan. De Duitse politie heeft samen met de Engelsen een grote actie met hoge beloningen op touw gezet, op zoek naar de gouden tip, maar hier is nooit iets bruikbaars uit gekomen. Tot op deze dag zijn de moorden onopgelost gebleven. Dit gegeven heeft Borrmann gebruikt om haar roman op te baseren. Wie zouden deze mensen geweest kunnen zijn? Wat heeft geleid tot dit vreselijke lot?

Het is een verhaal geworden dat zich deels in het heden en deels in het verleden afspeelt. Als lezer puzzel je mee, en pas aan het eind van het boek valt alles op zijn plek. Heel knap gedaan!

Wat ik bovendien bijzonder vind aan deze roman is de setting. Het Duitsland van vlak na de oorlog, waar steden in puin lagen en de bevolking het zwaar te verduren had – niet alleen onder de geleden verliezen en de bezetting van de geallieerden, maar ook de Russen die vanuit het Oosten voor veel opschudding zorgden. We hebben Oorlogskind ruim voor verschijnen alvast aan boekhandelaren laten lezen, die unaniem enthousiast zijn over dit boek. Een van hen wist mooi te verwoorden wat dit boek zo sterk maakt:

‘Een spannend en aangrijpend boek. Mechtild Borrmann beschrijft op boeiende wijze de levens van de gezinnen die door gebeurtenissen vlak na de Tweede Wereldoorlog op een mysterieuze manier met elkaar verweven zijn. Doordat het verhaal in twee tijdsperioden speelt, besef je hoe lang de gevolgen daarvan nog merkbaar kunnen zijn. Wat ik interessant vond in het boek is dat nu eens een andere kant van de Tweede Wereldoorlog wordt belicht. Door de ogen van Hanno, zijn moeder en de andere families beleef je hoe ongelooflijk zwaar en chaotisch de naoorlogse jaren voor de Duitse burgers waren, in een stad die volledig in puin lag. En hoe ze gebukt gingen onder het bewind van de Russen en Amerikanen. Een prachtig boek, ik vind het een aanrader.’ Anja Boender-Elshout Bruna Hoogvliet

Ik ben echt trots op deze mooie roman en hoop dat de lezers er net zo veel van zullen genieten als iedereen die het tot nu toe las.

Ilse Arkesteijn, redacteur