Nieuwe gewoonten kweken…

18 december 2015

Na Anoek en Saskia is het mijn beurt om je mee te nemen in het tienstappenplan van Amelia Freer. We zijn inmiddels op de helft en aangekomen bij een voor de meesten pittige stap: het kweken van nieuwe gewoonten. Niets zo hardnekkig als gewoonten. Het woord kweken is dan ook wel op zijn plaats, het duurt gemiddeld een maand voordat je een nieuwe gewoonte hebt gekweekt.

amelia freer

Een nieuwe gewoonte die ik dolgraag zou willen kweken is het stoppen met naar de ijskast rennen als ik thuiskom na een dag werken. Ik heb dan vaak zo’n trek dat ik, voordat ik gekookt heb, de ijskast al zo ongeveer leeggeplunderd heb waardoor ik geen trek meer heb in dat wat ik ga koken. Om deze gewoonte te doorbreken pas ik, op advies van Amelia, een mindfulnesstechniek toe. Sinds een week stel ik mezelf, als ik met mijn hand de deur van de ijskast beetpak, een aantal vragen. Wil ik dit echt? Moet ik perse nu eten omdat ik anders flauwval? Hoor ik nu werkelijk het stukje kaas mijn naam roepen?

Ijskast

NEE. NEE. NEE. Mijn hand laat langzaam de deur los. YES! Weer een dag gekweekt. En dit ritueel moet ik dus een maand herhalen… Gelukkig is er rond dat tijdstip niemand thuis.

 

Reageer op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *