Leesmarathon Millennium op de langste dag van het jaar

Acht bloggers met een grote passie voor boeken deden op zondag 21 juni mee aan een geweldige uitdaging. Op deze dag vond er een 24 uur durende leesmarathon met de Millennium-trilogie van Stieg Larsson plaats. De weersomstandigheden waren ideaal voor een hele dag lezen: het was de hele dag grijs en regenachtig. Maar zwaar werd het zeker, zoals het woord marathon al aangeeft…

Ochtend  Powerfood

powerfoodDe eerste foto’s verschijnen op social media. Bakjes fruit en glazen jus d’orange dienen als powerfood om fit te beginnen aan Mannen die vrouwen haten, het eerste deel van de trilogie. ‘Let’s do this thing’ schrijft blogger Joany de Vries daadkrachtig bij een foto van het boek die ze zojuist op Instagram heeft gezet. Al snel komen de bakken zwarte koffie ook in beeld en zien we hoe blogger Connie Flipse zich met haar hondje Bobbie op de bank heeft genesteld. Ondertussen wordt via Twitter gekeken wie er aan kop ligt en al snel blijkt dat blogger Marlies Stienstra binnen no time het eerste deel al uit heeft. Maar zoals hardlopers met ervaring weten, te snel van start gaan kan je later opbreken en Marlies is dan ook toe aan een flinke pauze voor ze aan deel twee (De vrouw die met vuur speelde) begint.

Middag  Obstakels
Het eerste leesroesje is bij de meesten nu wel over en er zijn meer obstakels die het continu lezen moeilijk maken. Kinderen die aandacht willen, het inrichten van de boekenkast in het nieuwe huis, hoofdpijn, Formule 1 geluiden en dan is er natuurlijk ook de klasse van Larssons werk. Zonde om door de pagina’s te racen (turbo lezen) want zijn werk zit vol met interessante details die belangrijk zijn voor het plot. Of namen van personages die je niet mag missen. Het is dan ook niet gek dat blogger Marlieke de Haan bijvoorbeeld merkt dat ze aan het eerste deel al een flinke kluif heeft. Iedere blogger heeft zo zijn eigen leestempo en dat maakt het juist extra spannend. Want inmiddels heeft Connie Marlies ingehaald en is ze met steeds kleiner wordende ogen – maar nog steeds enthousiast – begonnen aan boek twee.

Avond  Droge Zweedse humor
puddingDe avond is ideaal voor een inhaalslag, zeker als de kinderen op bed liggen kan Judith van Pel weer even een spurt maken richting de koplopers. Of zou het bakje pudding dat ze eet om het energieniveau op peil te houden een soort doping zijn? Ondertussen komen er ook leuke citaten uit de boeken op Twitter voorbij. Larssons thrillers zijn dan wel keihard, maar bevatten ook ontzettend droge humor die de vertalers uitstekend overgenomen hebben. Zo hield hoofdpersonage Mikael Blomkvist ‘de boot af toen hij gevraagd werd mee te gaan op een zeiltocht. Om vervolgens toch overstag te gaan.’ En je moet ‘een raketingenieur te zijn om het openbaar vervoer van Göteborg te begrijpen.’

Twaalf uur  Allemaal winnaars
Uiteindelijk gaan de letters steeds meer dansen voor de ogen van de deelnemers en worden er ondanks dat nog zeer mooie resultaten behaald. Marlies Stienstra heeft op het nippertje deel 2 uit en Connie Flipse is klokslag twaalf uur op bladzijde 306 van deel 2 beland. Naast deze titanenstrijd zijn de andere bloggers zeker niet achter gebleven. Ook hebben zij nog de geweldige ontknoping van deel 1 te goed plus de rest van de serie om in alle rust te lezen. Alle bloggers bedankt voor jullie geweldige inzet en heel knap dat er zo veel gelezen is op één dag!

En met nog ruim twee maanden te gaan is er meer dan genoeg tijd om straks op 27 augustus fris en fit te beginnen in Millennium 4: Wat ons niet zal doden van David Lagercrantz.

mil 4 cover

Door: Thomas Spiekerman

Op deze pagina