Het was lang geleden dat ik moest huilen…

huilendkindje

Het was lang geleden dat ik moest huilen, nadat ik de laatste pagina van een verhaal had dicht geslagen. Zet mij voor een televisieprogramma als Spoorloos en mijn hele familie zit op de bank lachend toe te kijken, hoe ik mijn tranen weer niet kan bedwingen, hoe vaak ik ze ook weg slik. Maar bij een boek heb ik dat op een of andere manier toch minder snel.

Maar nadat ik de verhalenbundel Als het lot lacht van Adam Johnson had gelezen en dan met name het verhaal Interessante feiten, begonnen spontaan de tranen te rollen. Tjee, wat deze man mij geraakt met dit verhaal. Buiten het feit dat ik net had gehoord dat iemand borstkanker heeft, was zoals Adam Johnson de gedachtegang van de vrouw had beschreven, hetgeen wat mij zo greep. Naast dit verhaal zijn er nog vijf verhalen en allemaal hebben ze iets bijzonders. Iets waardoor het verhaal extra lang bij je blijft.

Ik bedenk me ook dat ik vaker korte verhalen zou moeten lezen. Korte verhalen, dunne boeken, ik vind het eigenlijk altijd zo razend knap van auteurs. Ze vertellen je zoveel in zo’n korte tijd. Terwijl ik deze week nog in de media las dat de ‘plofboeken’ zo populair zijn. Ook lekker op zijn tijd hoor…

Gisteren, 3 maart werd in New York bekend gemaakt dat Adam Johnsons met de verhalenbundel The Story Prize heeft gewonnen. Eerder won hij voor deze titel al de National Book Award. Daarmee is Johnson de eerste auteur ooit die voor hetzelfde werk beide prijzen ontving en daarbovenop de eerste die ook nog de prestigieuze Pulitzer Prize op zijn naam heeft staan.

adam johnson.png

De jury vergeleek Als het lot lacht met een schilderij van Rembrandt: ‘[…] richly and specifically, with an inclination toward self-portrait and a gift for making it seem like a whole world carries on not only within but beyond each of these small canvasses.’ Johnson gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg en worstelt in zijn bundel met de wereld waarin wij nu leven, aldus het juryrapport.

Nou, dat is wel iets om trots op te zijn en rechtvaardigt voor mij mijn huilpartij.

Nieuwsgierig? Lees hier een fragment.

Saskia Hausel

 

 

 

 

Op deze pagina