Het boek van het jaar

11 januari 2016

De kerstboom is afgetuigd, de oliebollen zijn verorberd, de kater van de champagne is weggespoeld en de goede voornemens zijn weer opgeborgen. Het jaar 2015 zit erop en 2016 ligt helemaal fris voor me. Een jaar vol nieuwe boeken, die ik stuk voor stuk natuurlijk de beste recensies, de mooiste lezersreacties en de hoogste verkoopaantallen toewens. De wens is de vader van de gedachte, zullen we maar zeggen.

Ik weet natuurlijk heel goed dat de realiteit anders zal zijn dan wat ik nu kan wensdenken. Succes kunnen voorspellen? Het  is voor weinigen weggelegd. Wie had vorig jaar voorspeld dat Het meisje in de trein zo’n enorm succes zou worden? Meer dan 230.000 mensen in Nederland en Vlaanderen kochten deze thriller van Paula Hawkins, als fysiek boek of als e-book. Dat zijn bijna een kwart miljoen kopers! En wie durft te beweren dat hij of zij dat succes had voorspeld?

Het meisje in de trein DEFINITIEF

Toch is telkens weer de grote vraag aan het begin van het nieuwe jaar: hebben we als uitgeverij weer zo’n bijzonder boek in huis? Zo’n verhaal dat iedereen wil lezen, dat je wilt aanraden aan je vrienden en familie, aan je buren, collega’s en kennissen. Oftewel: kunnen we aan het begin van het kalenderjaar al bepalen welk boek hét boek van het jaar gaat worden? Het blijft moeilijk, dat zal geen verrassing zijn, maar ik denk dat er inderdaad twee belangrijke kandidaten zijn voor de titel ‘Boek van het  jaar 2016’.

Allereerst De 9 dagen van Rabbit Hayes van de Ierse schrijfster Anna McPartlin. Deze moedige, tragische, aangrijpende, maar ook heel humoristische roman over een vrouw die erachter komt dat je het leven niet kunt sturen, maar dat dat niet het einde van de wereld betekent, zou weleens een van de verrassingen van dit voorjaar kunnen worden. Iedereen bij de uitgeverij die het heeft gelezen, is er helemaal ondersteboven van – het is een verhaal dat je op de allereerste bladzijde als een mokerslag raakt en dat je vervolgens niet meer loslaat. En waarom? Omdat het rauw is, openhartig en eerlijk. Grappig, grof en gruwelijk. Omdat je er een brok van in je keel krijgt, of je dat nou wilt of niet. Omdat het je niet alleen aan het denken zet, maar ook in beweging brengt (althans, dat deed het bij mij). Kortom: een meedogenloos mooie roman. (Publicatiedatum: 9 februari)

McPartlin, DE 9 DAGEN VAN RABBIT HAYES

Het tweede boek dat wat mij betreft tot de absolute kanshebbers voor de hoofdprijs behoort, is een thriller: Black-Eyed Susans van Julia Heaberlin. Nee, niet zomaar een thriller… de thriller. Hoewel het een heel ander soort verhaal is dan Ik ben Pelgrim van Terry Hayes (mijn persoonlijke favoriet van 2014), had ik bij het lezen van de eerste regels van Black-Eyed Susans dezelfde reactie als destijds bij Pelgrim: dit is het werk van een meesterverteller, van iemand die zich kan meten aan de allerbesten in het genre. Black-Eyed Susans is het angstaanjagende verhaal van een jonge vrouw wiens gruwelijke herinneringen zijn achtergebleven in een veld van bloemen, terwijl de moordenaar mogelijk nog vrij rondloopt. Een verbluffende psychologische thriller die heden en verleden naadloos met elkaar verbindt, en die door NRC Handelsblad al werd omschreven als ‘fris, ontroerend, spannend, onvoorspelbaar’ en door Hebban Crimezone als ‘fantastisch en fascinerend en bijzonder goed geschreven’. (Publicatiedatum: 19 april)

Black-Eyed Susans_140x215.indd

Het jaar 2016 is begonnen en ik heb er zin in. De beste spannende, aangrijpende en meeslepende romans en thrillers bij de lezers en lezeressen van Nederland en Vlaanderen introduceren blijft een heel mooi vak, een heel fijn vak. Gaat De 9 dagen van Rabbit Hayes of Black-Eyed Susans het succes evenaren van Het meisje in de trein? Nogmaals, het is onmogelijk te voorspellen. U – de lezer – gaat het bepalen, uw mening is de enige die telt, en zo hoort het ook. Maar beide boeken verdienen het wat mij betreft om tot publiekslieveling uit te groeien. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik anders denk over de andere boeken die wij uitgeven.

Steven Maat

Uitgever Fictie

A.W. Bruna uitgevers

Reageer op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *