Eén moord. Twee broers. Zeven jaar vol geheimen.

Een vader omgekomen bij een auto-ongeluk en een verslaafde moeder die sterft aan een hartaanval; de broers Thomas en Ciaran hebben al op vroege leeftijd het nodige te verduren gehad en groeien op als wees. Ze worden opgevangen door een pleeggezin, maar bovenal zijn ze op elkaar aangewezen. De broederband is sterk, heel sterk, en zeker na het tragische verlies van hun beide ouders hebben de jongens een onbreekbare verbondenheid.
Totdat er iets vreselijks gebeurt…

Zes jaar nadat Ciaran bekende zijn pleegvader te hebben vermoord, komt hij vrij uit de gevangenis. Reclasseringsambtenaar Paula Cunningham heeft de taak om hem te begeleiden naar een terugkeer in de maatschappij. Ciaran is een stille, gesloten jongen, dus sociale contacten zijn lastig voor hem. Gelukkig is er Thomas – die door Ciarans bekentenis een minder zware straf heeft gekregen – om hem op te vangen en te beschermen. De merkwaardige verhouding tussen de broers doet haar twijfelen aan Ciarans bekentenis van jaren daarvoor. Wanneer ze met haar twijfels naar DCI Serena Flanagan stapt, die toentertijd de zaak onderzocht, krijgt ze bijstand, want ook Flanagan heeft een gevoel van wantrouwen overgehouden.

Het bloed kruipt, het eerste boek van Stuart Neville dat in het Nederlands verschijnt, heeft een ijzersterke psychologische karaktertekening van de personages. In eigen land is Nevilles werk veelgeprezen. De goedlachse Ier uit Belfast schrijft volwassen, houdt het tempo er lekker in en weet onder de huid van de lezer te kruipen. De beide broers beschrijft hij zeer levendig en hun karakters zijn tekenend. Je leeft met hen mee, voelt hun emoties en krijgt zelfs een beetje medelijden met Ciaran, ondanks dat hij een moord heeft bekend.

Neville houdt je lang in spanning en onzekerheid. Dit doet hij onder andere door af en toe flarden uit het roerige verleden van de broers te beschrijven. Halverwege het boek denk je als lezer wel te weten hoe het zit, maar net op het moment dat je rustig achteroverleunend naar het eind wilt lezen, geeft Neville er een onverwachte en ijzersterke draai aan waardoor je snel weer naar de rand van je zitplek schuift.

Met het personage van Serena Flanagan heeft Neville een prima protagonist geschapen. Ze is een bruisende, soms koppige, maar volhardende vrouw. Haar sterke karakter wordt mede gevormd door haar recente overwinning op borstkanker, alhoewel de littekens van de ziekte nog zichtbaar zijn, zowel letterlijk als figuurlijk.

Als thrillerliefhebber ben ik verheugd dat ik verantwoordelijk ben voor de marketing van Het bloed kruipt en dus de promotionele acties rondom het boek mag verzorgen. Met zo’n aansprekende, opvallende cover is het overigens niet heel moeilijk om mooie boekenleggers, posters, online banners en advertenties te maken. Tevens heb ik het voorrecht om het boek als één van de eersten te mogen lezen. Ik lees veel thrillers, maar ik kan zeggen dat Het bloed kruipt mijn verwachtingen echt heeft overtroffen. Naast dat Stuart Neville heel goed schrijft, zijn de Ierse setting en de twee fascinerende vrouwen in de hoofdrollen origineel en prettig om over te lezen. Bovendien is het verhaal van de twee broers intrigerend en aangrijpend. Ik kan het iedere liefhebber aanraden. Daarom ben ik ook heel benieuwd naar ieders mening, startend met de blogtour.

Veel spannende leesuren gewenst!

Op deze pagina