De zomer die alles deed smelten

1 september 2016

Nu het zomer is kan ik geen toepasselijkere roman bedenken dan De zomer die alles deed smelten  van Tiffany McDaniel. Dit veelbelovende debuut wordt in de VS al een must read genoemd. Onze Nederlandse vertaling is afgelopen dinsdag verschenen.

Deze zinderende, gelaagde roman laat zien wat er in een gemeenschap gebeurt als angst voor het onbekende regeert en spanningen oplopen. Tiffany McDaniel zegt daar zelf het volgende over:

Kleine gemeenschappen zijn het schoolvoorbeeld van uitzinnige razernij op kleine schaal. Verhoudingsgewijs zijn er immers minder mensen van één waarheid te overtuigen, zoals in De zomer die alles deed smelten is te lezen. Angst voor het onbekende kan zich in kleine gemeenschappen als een virus verspreiden en van de een op de ander als een bacterie worden overgedragen. Het virus tast de natuurlijke afweermechanismen aan alsook de afweermechanismen van het gezonde verstand, en het zal uiteindelijk zegevieren. Mensen die door angst worden gedreven, zijn tot alles in staat, en dat uit zich vaak in verdorven en laakbare daden. We zullen ons nooit geheel van deze angst kunnen bevrijden, zoals de actualiteit uitwijst.”

Over het boek:

De zomer van 1984 is er een om nooit te vergeten. Althans voor Fielding Bliss, dertien jaar. Die zomer teistert een hittegolf zijn woonplaats Breathed in Ohio. Die zomer wordt hij vrienden met Sal, een gehavende dertienjarige, die beweert de duivel te zijn. De familie van Fielding heeft naast de opvang van Sal ook haar eigen demonen te verslaan, terwijl de hittegolf zijn tol begint te eisen. Opgehitst door een fanaticus, beginnen sommige plaatsgenoten echt te geloven dat Sal is wie hij zegt te zijn en stevent de gemeenschap op een catastrofe af.

Zelden heb ik zo’n raak verhaal over goed en kwaad, over opgroeien en over anders zijn gelezen. Het deed me denken aan De kleine prins van Saint-Exupéry en de epische film O Brother Where Art Thou van de gebroeders Coen. De authentieke stem, de broeierige sfeer, de sterke metaforen, de prachtzinnen en scherpe observaties, de filosofische juweeltjes, het tempo en de onvermijdelijke maar evengoed onthutsende climax zijn zó overtuigend gebracht, dat ik maar moeilijk kon geloven dat dit een debuutroman was.

Geraakt in hart en ziel kan ik niet anders dan dit boek vol overgave aanraden. Lees het en laat u verrassen door deze getalenteerde jonge auteur en haar verslavende roman!

Reageer op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties
Op 2016-09-02 10:12:25 schreef Annemiek goeken:

Als jij (juliette) er zo enthousiast over bent, moet het echt een heel goed boek zijn.