De val van Turing – Een briljant en beschadigd personage

9 februari 2016

David Lagercrantz is een van de meest veelzijdige auteurs die ik ken. Wat al zijn boeken verbindt, is zijn talent zich volledig in te leven in bijzondere, briljante en beschadigde personages. Dit liet hij al eerder zien in de bestsellers Ik, Zlatan, de biografie over profvoetballer Zlatan Ibrahimović en Wat ons niet zal doden – Millennium 4, waarmee hij Stieg Larssons Millennium-serie voortzette.

Alan Turing (1912–1954)

Alan Turing (1912–1954)

Met De val van Turing brengt Lagercrantz zijn fascinatie voor de briljante wiskundige Alan Turing in een subtiel opgebouwd en spannend verhaal: de zoektocht van de fictieve rechercheur Leonard Corell naar de waarheid omtrent Turings dood in de paranoïde naoorlogse tijd. Rond het leven en de dood van Alan Turing heeft altijd een waas van mysterie gehangen. In De val van Turing komt Corell onder grote druk te staan omdat het een uiterst gevoelige en complexe zaak blijkt te zijn. Niet alleen omwille van Turings geaardheid, homoseksualiteit was strafbaar, maar vooral vanwege zijn geheime werk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Turing blijkt een grote rol gespeeld te hebben bij het kraken van de Enigma-code van de nazi’s waardoor talloze levens gespaard bleven. Was zijn rol na de oorlog nog niet uitgespeeld?

Dit is een boeiend, onrustbarend verhaal van staatsgeheimen en hypocrisie en een opmerkelijk portret van twee mannen die opvallen door hun intelligentie en anders-zijn. Lagercrantz  weet je zintuigen, je verstand en je gevoel aan te spreken. Hij trekt je langzaam maar vakkundig in het verhaal en laat je niet meer los.

In het bijzondere en ontroerende nawoord van Lagercrantz kun je lezen hoe graag hij op één van Turings sombere laatste dagen in Wilmslow, bij hem aan had willen kloppen om iets vriendelijk tegen hem te zeggen en hem op te fleuren.

– Juliette van Wersch (Uitgever Signatuur)

Reageer op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *