De nieuwe Lapidus: eigentijds en heel erg street

Enkele jaren geleden maakte ik voor het eerst kennis met Jens Lapidus. Ik las Snel geld, het eerste boek uit zijn Stockholm-trilogie.

Bam! Dat boek kwam binnen. Want wat een nieuw geluid, wat een oorspronkelijk taalgebruik en wat een heel andere thriller was dit dan de Scandinavische thrillers die ik tot dan toe had gelezen.

Ik raakte verslingerd aan Lapidus’ Stockholm-trilogie. Rauw, filmisch, snel, duister – Lapidus creëerde een heel eigen genre, ‘Stockholm Noir’, waarin de stad Stockholm eigenlijk een van de personages is. Maar ook na zijn trilogie bleef Lapidus verrassen. Hij schreef de teksten bij de graphic novel Stockholm Zuid en schreef een (heel erg goede) verhalenbundel, Snoeihard.

Met Viproom introduceerde hij vorig jaar een nieuwe serie met in de hoofdrollen de ex-crimineel en fixer Teddy en de ambitieuze jonge advocate Emelie.

En nu is er Stockholm Delete, misschien wel Lapidus’ beste thriller tot nu toe. Niet alleen spannend, maar ook donker, gruizig, melodieus, nerveus en sexy. Haarfijn, in stampend proza, legt de auteur de vinger op de soms pijnlijke contrasten tussen de verschillende sociale lagen in de Zweedse samenleving – en dat alles in zijn zo kenmerkende, hoogst oorspronkelijke taalgebruik: staccato, ritmisch, eigentijds en heel erg street.

De Stockholm Noir van Jens Lapidus smaakt steeds lekkerder…

Gerelateerde artikelen