Brief van Mariette Lindstein + antwoorden op jullie vragen!

BRIEF VAN MARIETTE LINDSTEIN

Beste lezer,

Ik was ruim 25 jaar lid van een sekte.

Dat is de waarheid. Maar als ik dat opschrijf voelt het nog steeds surrealistisch, alsof iemand anders het heeft meegemaakt.

De weg die ik al die jaren aflegde is lang en grillig en het verhaal van mijn ontsnapping is schokkend. Op het einde van dat tijdperk zat ik letterlijk gevangen achter een elektronisch beveiligd hek met bewegingsmelders en prikkeldraad, op een terrein dat werd bewaakt door gewapende beveiligingsmannen.

Maar het lukte me te ontsnappen, en tijdens mijn eerste jaren van vrijheid wilde ik geen minuut meer denken aan mijn verleden. Ik was zó opgelucht om vrij te zijn. Californië, waar ik woonde, was warm, zonnig en prachtig. Ik had een tweede kans gekregen om te leven en ik was gelukkig.

In 2011 verhuisden mijn man en ik terug naar Zweden, om dichter bij mijn ouders te zijn. En tijdens een donkere, gure winter haalde mijn verleden me plotseling in. Ik werd opeens geteisterd door intense, aanhoudende nachtmerries. Het was altijd een nieuwe versie van dezelfde droom: ik was terug bij de Scientologybeweging. En deze keer was het onmogelijk te ontsnappen.

Het was in die tijd dat ik journalist en Pulitzer Prijs-winnaar Lawrence Wright ontmoette. Hij overtuigde me ervan dat het mijn plicht was me uit te spreken over de kwaadaardige praktijken van Scientology en zei dat hij vermoedde dat mijn nachtmerries daarmee zouden stoppen.

Tijdens een van onze gesprekken kreeg ik het idee voor De sekte. Lawrence riep uit: ‘Je leven klinkt als een thriller!’ En zo was het concept geboren: ik zou iets spannends schrijven dat ook zou dienen als een waarschuwing tegen sektes, vooral voor jonge mensen die zo vaak het slachtoffer zijn van dit soort bewegingen.

Enkele weken nadat ik begonnen was met schrijven, stopten mijn nachtmerries. Ze keerden nooit meer terug. Lawrence had gelijk.

De personages, de groepering ViaTerra en de setting van De sekte zijn geheel en al ontsproten aan mijn fantasie. Maar alle gebeurtenissen in dit boek zijn gebaseerd op de waarheid. Ergens, ver van de ‘normale’ bewoonde wereld, is een plek waar de gebeurtenissen uit dit boek – en erger – echt plaatsgevonden hebben.

Veel leesplezier met De sekte. Ik hoop dat je na lezing van het boek een beetje zult begrijpen hoe die 25 jaar bij Scientology écht waren.

Hartelijke groeten,

Mariette Lindstein

Mariette Lindstein heeft bovendien al jullie vragen beantwoord. Deze kun je hier lezen.

Gerelateerde artikelen