Lezen. Ontspannen. Ontwikkelen.

Als er maar één boek is dat je in december gaat lezen, laat het dan De sekte zijn!

BLOG – SUSAN SANDÉRUS, ACQUIREREND REDACTEUR VAN DE SEKTE 

Op een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een newagebeweging gevestigd. De charismatische leider, Franz Oswald, heeft de doctrine ViaTerra ontwikkeld, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op beroemdheden en vooraanstaande politici. 
Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra en het inspirerende levensverhaal van Oswald. Ze weet nog niet goed wat ze met haar leven wil, maar is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt.
Algauw ontdekt ze welke enorme opofferingen er van haar verwacht worden. En wanneer de idyllische zomer ten einde komt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt ze zich af of ViaTerra wel zo’n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Ook ontdekt ze dat er een groot verschil is tussen het publieke imago van Oswald en zijn daadwerkelijke intenties.
Echter, er lijkt geen weg terug naar haar voormalige leven. Want niemand heeft ViaTerra ooit kunnen verlaten…

Dit is de achterplattekst van De sekte van Mariette Lindstein, het eerste deel in de razend spannende thrillertrilogie over een sekte op een Zweeds eiland. Als je je na lezing afvraagt hoe het komt dat het boek zo realistisch aandoet, dan komt dat doordat Mariette bij het schrijven heeft geput uit haar eigen ervaringen. Ze was namelijk 27 jaar lid van de Scientologybeweging, en werkte er op het hoogste niveau, direct onder de beruchte leider David Miscavige. Na meer dan een kwart eeuw wist ze op dramatische wijze te ontsnappen. Nu woont ze met haar man Dan Koon, een eveneens voormalig Scientologylid én auteur, in het zuiden van Zweden.

De sekte is niet een-op-een het verhaal van Mariette. Maar alles dat in het boek gebeurt – en erger – gebeurde ook in de sekte waar Mariette onderdeel van was. Dat voel je heel sterk tijdens het lezen: dit zijn niet louter verzinsels. En dat maakt deze thriller ook zo huiveringwekkend. Je voelt hoe makkelijk het is voor de jonge Sofia Bauman om meegesleept te worden in het web van de charismatische leider van ViaTerra. Het is een aangrijpend verhaal, en bij het lezen realiseer je je hoe kwetsbaar – met name jonge – mensen kunnen zijn en hoe griezelig het is dat een man als Franz Oswald er binnen korte tijd in slaagt macht over een heel grote groep mensen te krijgen. Hoe vrije wil transformeert in het blind gehoorzamen en achternalopen van een leider. Hoe mensen met een eigen leven veranderen in robots zonder eigen wil. En na het lezen van deze thriller begrijp je dat het iedereen kan overkomen in de klauwen van een sekte te belanden, ook een jonge, slimme vrouw als Sofia Bauman.

Ik heb de auteur inmiddels twee keer mogen ontmoeten. Wat een hartelijke, bijzondere vrouw! Ze vertelde me wat ze zoal heeft meegemaakt tijdens haar Scientology-jaren, en haar verhalen zijn nog schokkender dan ik na het lezen van het boek voor mogelijk had gehouden. Met deze trilogie hoopt Mariette mensen te waarschuwen voor het gevaar van sektes. Maar afgezien daarvan is De sekte vooral een verslavende en heel spannende Scandithriller.

Als er maar één boek is dat je tijdens de donkere dagen in december gaat lezen, laat het dan De sekte zijn!