Lezen. Ontspannen. Ontwikkelen.

Hygge, Lykke, Lagom; wat betekent het nu eigenlijk?

Het zijn begrippen die je de laatste tijd veelvuldig tegenkomt of hoort; Hygge, Lykke en Lagom. Lifestyle-trends overgewaaid vanuit Scandinavië. Maar hoe spreek je het eigenlijk uit en wat
betekenen deze begrippen? Hieronder worden ze uitgelegd, zodat jij er straks ook over mee kan praten.

HYGGEWiking, Hygge, 2D 300 dpi

Het Deense woord hygge (‘húú-guh’) is zo’n woord dat niet direct te vertalen is, maar iets betekent als comfort, warmte, saamhorigheid.

Hygge is het gevoel dat je krijgt als je met warme gebreide sokken aan met je partner op de bank knuffelt, voor het haardvuur terwijl het buiten donker, koud en stormachtig weer is. Of dat gevoel wanneer je met je beste vrienden samen thuis eet en een goed gesprek hebt bij kaarslicht. Het is dat niet te beschrijven gevoel dat je ervaart als het licht dat ’s ochtend door je slaapkamerraam valt precies goed is.

Hygge, een gevoel dat domweg gelukkig maakt.

LYKKE

Lykke (spreek uit als Luu-keh) is het Deense woord voor geluk. Maar in Denemarken is het meer dan een woord. De Denen worden niet voor niets als meest gelukkige volk ter wereld gezien, want niet alleen werk en privé zijn perfect in balans, ook hebben de Denen gratis hoger onderwijs en rijden de treinen er altijd op tijd; zaken die in andere landen niet spelen of waarover de bevolking veelvuldig klaagt. Er is dan ook reden toe. Zo denken de Denen dus niet. Zij gewoon erg lykke, met veel kaarsen en andere sleutels tot geluk.

LAGOMÅkerström, Lola - Lagom - 2D

Lagom wordt fonetisch geschreven als ‘lɑːɡɔm, waarbij de ‘lɑː-klank klinkt als ‘law’. Het klinkt nog het meest als ‘lààw-gom’, waarbij je de g uitspreekt als in het Engelse woord good. De a in ‘law’ wordt uitgerekt met een nadruk op de ‘w’ zodat je je lippen op dezelfde manier tuit als een Zweed zou doen

Lagom komt uit Zweden en is een manier van leven die harmonie bevordert. Het draait om eerlijkheid, gematigdheid en tevreden zijn met wat je hebt in het leven. Het gaat niet om te veel of te weinig van iets hebben, maar om een algeheel gevoel van tevredenheid.

‘Lagom är bäst’ is een bekend Zweeds spreekwoord, dat zoiets betekend als: ‘De juiste hoeveelheid is het beste’. Lagom vat de Zweedse psyche perfect samen en is een van de redenen waarom Zweden een van de gelukkigste landen ter wereld is, met een gezonde privé-werkbalans en een hoge levensstandaard.