Baldacci is my hot shot

12 april 2013

MKF-LR Saskia-16Elke ochtend word ik op school door de juf van mijn dochter begroet met David Baldacci. Sterker nog de hele school staat vol met juffen en mokken met de tekst David Baldacci is my hot shot.

Ooit is er een marketingactie bedacht met deze mokken.  Wat er precies is gebeurd weet niemand meer, maar volgens mij was er een ‘0’ teveel op het orderformulier ingevuld. Nadat het een soort sluitstuk van elke vergadering werd ‘wat doen we nu toch met al die mokken?’ besloten we dat het tijd werd om ze van de hand te doen. Ik wist wel een bestemming. School dus.

Deze week kreeg ik de kans op deze bijzondere auteur zelf te mogen begroeten. Dinsdagmiddag op weg met stroopwafels en grachtenkoekjes naar Amsterdam Centraal Station, hij zou samen met zijn assistent Kristen White met de trein uit Londen aankomen. Het is natuurlijk onbegonnen werk om elkaar te ontmoeten op zo’n half in verbouwing, in de spits treinstation, maar ik ging het toch proberen. Ik dacht dat ik goed opgesteld was, maar 10 minuten nadat de trein was aangekomen geen David Baldacci, geen Kristen White. Bellen, voicemail. Omdat ik vier plastic zakken vol boeken meehad voor de fotografie een dag later, kreeg ik het al heen en weer lopend op het perron behoorlijk warm.

Eindelijk kreeg ik Kristen aan de telefoon, ze stonden inmiddels in de hal. Lopend met de plastic zakken aan ene hand en telefoon aan de andere hand gaf ik een beschrijving van mijn persoon: ‘I am tall, short hair and I look like a bag lady with all my plastic bags’. Die plastic zakken die deden het hem: ‘OH YES, I see you’.

Twee dagen was David Baldacci te gast in Nederland. En we hebben heel veel gedaan. Naast de vele interviews, een filmpje voor het CPNB voor de Maand van het spannende boek (Baldacci kan dit heel goed in het Nederlands zeggen), zijn we bij Sublime FM in de radiostudio op Hoog Catharijne geweest, bij Bol.com op bezoek voor een meet&greet en het tekenen van het e-book, een meet&greet met boekhandelaren bij ons op kantoor, een fotoshoot en uiteindelijk een lezing in de bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein.

En Baldacci was onvermoeibaar. Een echte professional. Mensen kwamen aan met sporttassen vol met zijn boeken die hij met even veel aandacht signeerde en dan nog samen op de foto. Naast het feit dat hij een uitstekende verhalenverteller is, heeft hij ook een eigen verhaal. Met zijn Wish You Well Foundation strijdt hij samen met zijn vrouw al jaren tegen analfabetisme. Prinses Laurentien had vanuit haar stichting Lezen & Schrijven Baldacci graag willen ontmoeten, helaas het paste niet in haar schema de afgelopen twee dagen,  maar wel een mooie brief waarin ze de passie voor het gezamenlijke doel onderstreept. Namelijk lezen mogelijk maken voor iedereen. Een mooie samenkomst was het uitkomen van onze dyslexie-editie gisteren, waar Vergeten van Baldacci als 1 van de 10 bestseller boeken is opgenomen.

Nu is het wachten op zijn nieuwe boek De aanslag (kan hij trouwens minder goed uitspreken), vanaf 23 april in de winkel. En let op de mooie interviews en foto’s.

Saskia Hausel

balradio balshoot balbieb balint

Reageer op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *