Hilary Mantel

Hilary Mantel

Hilary Mantel (Derbyshire, 1952) komt uit een arbeidersmilieu. Ze studeerde rechten, is jong getrouwd en ze woonde met haar man op diverse plekken in Afrika en het Midden-Oosten. Hilary Mantel is auteur van elf boeken, waaronder A Place of Greater Safety, Giving Up the Ghost en Beyond Black, dat in 2006 op de shortlist kwam voor de Orange Prize. Wolf Hall is de eerste roman van Mantel die in het Nederlands verscheen. Ook dit boek kwam op de shortlist voor de Orange Prize. Met Wolf Hall won Mantel de Man Booker Prize en de Walter Scott Prize. Het boek Henry is het vervolg op Wolf Hall en er zal nog één deel volgen: De spiegel en het licht.

Het werk
Hilary Mantel komt uit een arbeidersmilieu. Ze studeert rechten, trouwt jong en vertrekt met haar man naar Afrika, waar ze erachter komt dat ze de ziekte endometriosis heeft. Terug in Londen ondergaat ze een operatie, en krijgt ze een behandeling met steroïden. Dit heeft veel impact op haar leven.

Mantel heeft inmiddels elf romans op haar naam staan, daarnaast schrijft ze korte verhalen en is ze film- en boekrecensent geweest. Met Wolf Hall breekt ze definitief internationaal door, het boek wordt uitgegeven in 32 landen. The New Yorker omschrijft haar werk als een mix van dood, berechting, hemel, hel en humor.
Wolf Hall is een superieure roman waarin Cromwell en zijn tijdgenoten worden neergezet op een manier die de beperking van het historische verhaal volledig ontstijgt. Nooit eerder werd deze periode uit de Engelse, of eigenlijk Europese, geschiedenis zó meeslepend en gelaagd verteld. Opvolger Het boek Henry gaat de val van Anne Boleyn, de tweede vrouw van Hendrik VIII en moeder van de toekomstige koningin Elizabeth I.
Een veiliger oord is een monumentale roman over de Franse Revolutie die Signatuur in drie delen uitbrengt: Vrijheid (februari 2014), Gelijkheid (juni 2014) en Broederschap (oktober 2014).

De nieuwe David Baldacci!

Een dubbele moord. Een geheime militaire basis. Een FBI-agent met een exceptioneel geheugen.

Meer lezen