Hernán Rivera Letelier

Hernán Rivera Letelier © Daniel Mordzinski

Hernán Rivera Letelier werd geboren in 1950 in Talca, in het zuiden van Chili, maar verhuisde al snel met zijn ouders naar het noorden, naar de Atacama-woestijn, de droogste ter wereld. Als jongeling was hij de enige mijnwerker die de bibliotheek van het dorp bezocht. Op zijn 21e begon hij met schrijven, letterlijk vanwege de honger. Hij hoorde op de radio iets over een gedichtenwedstrijd. De winnaar zou een diner cadeau krijgen in een chic hotel. De muzen waren hem buitengewoon gunstig gezind: hij schreef een liefdesgedicht van vier pagina’s en won prompt.

Het werk
Zijn eerste roman La Reina Isabel cantaba rancheras was in 1994 meteen een succes, en wordt nog steeds gelezen. Hij won vele prijzen voor zijn boeken. Deze auteur van eenvoudige komaf werd in 2001 benoemd tot Ridder in de Orde van de Kunsten en Letteren door het ministerie van Cultuur in Frankrijk. Zijn vijfde roman, De filmvertelster, verscheen vorig jaar bij Signatuur en wordt momenteel verfilmd door de regisseur van The Motorcycle Diaries. Voor De christus van Elqui won hij in 2010 de Premio Alfaguara ($ 175.000,-), een van de grootste literaire prijzen in het Spaanstalig gebied.

‘Je hoeft maar naar mijn gezicht te kijken om vast te stellen dat ik geen intellectueel ben. Ik zie er meer uit als een bokser in verval, want mijn gezicht is de cartografie van de woestijn.’ – Hernán Rivera Letelier.

De nieuwe David Baldacci!

Een dubbele moord. Een geheime militaire basis. Een FBI-agent met een exceptioneel geheugen.

Meer lezen