Lezen. Ontspannen. Ontwikkelen.

5 W’s met Peter Römer en Annet Hock

Annet Hock en Peter Römer zijn al meer dan dertig jaar getrouwd en hebben samen vier kinderen grootgebracht. Annet werkt sinds 1998 als zelfstandig trainer/coach in haar eigen bedrijf. Peter is acteur, regisseur en schrijver op het gebied van radio, televisie en toneel. Hij is bekend van o.a. de Baantjer-boeken. Samen schreven ze in 2017 de thriller En nu ik!. Sinds deze week ligt hun nieuwe thriller in de winkels: Oog om oog.
Een kort vraaggesprek aan de hand van de 5W-vragen.

Waar moeten we aan denken als jullie ‘samen’ schrijven? Schrijft bijvoorbeeld een van jullie een ruwe versie, of schrijven jullie om de beurt een stuk?

We bedenken samen de lange lijn, wat is de setting/het systeem? Wat gaat er gebeuren? Dan schrijft Peter de eerste versie (per hoofdstuk) en vervolgens “werkt” Annet daarin en dan hij weer, net zolang totdat het is zoals wij het beiden graag willen.

Wie is degene die de karakters bedenkt en vormgeeft?

Annet neemt iets meer het voortouw als het gaat om de personages en de psychologie/ontwikkeling en het is grappig om te ontdekken dat we dan vrij snel hetzelfde denken over het uiterlijk. We nemen de personages ook heel uitgebreid door, tot in detail over uiterlijk, hobby, werk, opleiding, type mens etc.

Waarom is er gekozen voor Schiermonnikoog als setting?

We houden van het beschrijven van systemen, eerst een gezin, nu een vriendengroep en het is natuurlijk helemaal mooi als zo’n systeem ook nog op een afgesloten plek zit. Je kunt niet zomaar van een eiland af, je bent echt even weg. Dat is spannend en ontspannend tegelijk. Wij zijn ook allebei dol op eilanden. En Schier is echt prachtig!

Welk personage ligt jullie het meest aan het hart?

Sander ligt Annet enorm aan het hart, zo’n gewetensvolle man die superslim is, maar niet streetwise. Maar het dolst ben ik op Monique, die bewonder ik, niet lullen maar poetsen en de koe bij de horens vatten! Hoezo ben ik niet welkom, heerlijk!

Wat zijn jullie toekomstplannen op het gebied van schrijven?

Het blijft wel naar meer smaken, het is natuurlijk enorm tijdrovend en ook niet altijd makkelijk, zonder wrijving geen glans…. Maar tijdens het lopen mensen en verhalenlijnen verzinnen is erg leuk om te doen en dan door discipline en hard werken tot een echt resultaat komen, is natuurlijk fantastisch. De radertjes zijn alweer aan het draaien……

Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie over het boek.