In het licht

Over de representatie van zwarte mensen in kunst
In het licht

Van Europese schilderkunst tot Black Panther: een vlijmscherpe analyse van representatie van Zwarte mensen in kunst.

Samenvatting

Als Esi Edugyan verschillende musea in Europa bezoekt, loopt ze vol bewondering door verschillende zalen. Alleen de portretkunst uit de achttiende en negentiende eeuw geeft haar een ongemakkelijk gevoel. Na verloop van tijd begrijpt ze waarom: een Zwart persoon wordt altijd in de marge afgebeeld. Als tot slaaf gemaakte, bediende of dienstmeisje, maar zelden als gewoon mens.

Geschiedenis is een construct, waarbij er gekozen is verhalen van bepaalde mensen centraal te stellen. Maar waarom zetten we sommige verhalen buitenspel en mythologiseren we andere? Welke sociale en politieke opvattingen bepalen onze herinneringen? Hoe zijn Zwarte verhalen en Zwarte geschiedenis in de kunst verbeeld? Edugyan onderzoekt schilderkunst, film, literatuur en haar eigen ervaringen. Wat gebeurt er als je de verhalen in de marge in het licht zet?

Goed om te weten

  • Van de auteur van Washington Black
  • Over de representatie van zwarte mensen in de kunst
  • Voor de lezers van Zadie Smith en Chimamanda Ngozi Adichie

Specificaties

Specificaties

ISBN: 9789044937565
NUR: 320
Type: E-book
Auteur(s): Esi Edugyan
Vertaler: Catalien van Paassen
Prijs: 12,99
Aantal pagina's: 224
Uitgever: AW Bruna
Verschijningsdatum: 03-05-2024
In het licht
E-book:
12,99

Gerelateerde artikelen

Nieuwe boeken in juli 2024

Deze maand verschijnen er weer volop nieuwe boeken. Ben jij benieuwd naar de boeken die deze maand bij A.W. Bruna Uitgevers verschijnen? Lees het hier!

Blog
Lees meer

Tijd en plaats van 6 historische romans

Met een historische roman reis je terug in de tijd, maar de tijd waarnaar je terugreist verschilt per roman. Hier vind je 6 historische romans met de bijbehorende tijd én plaats!

Blog
Lees meer